Experti na vesmírné civilizace: Jak má vypadat mimozemšťan? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Experti na vesmírné civilizace: Jak má vypadat mimozemšťan?

Takto nějak si »ufona« běžně představujeme.
Takto nějak si »ufona« běžně představujeme. (iStock)

Obyvatelé vzdálených galaxií jsou obvykle vyobrazováni jako malí zelení mužíčci, či tvorové s velkou hlavou a broukovitýma očima, nebo dokonce jako monstra s touhou vyhladit život na Zemi. Podle vědců je vše ale úplně jinak!

Dle odborníků na mimozemský život najdeme na Marsu, Jupiterově měsíci Europa nebo satelitech Saturnu nejspíše tvory podobné »naším« mikrobům. Další teorie zase naznačují, že mimozemšťané by se mohli podobat spíše medúzám nebo krevetám. Chápeme ale, že tyto teorie zní dost nudně. „Máme naději, že v naší Sluneční soustavě by mohlo existovat něco trochu zajímavějšího, mnohem vyvinutější organismy,“ uklidňuje všechny milovníky tajemna profesor David Rothery, profesor planetárních geověd v Milton Keynes.

Podoba podle gravitace

Jak to tedy je? Na základě studií záleží hlavně na tom, na jaké planetě se jednotlivé formy života vyskytují. „Vzhled bude hodně záviset na prostředí,“ říká Michael Garrett, astronom a profesor na univerzitě v Manchesteru. Takže na planetách se silnou gravitací by se podle všeho mohlo dařit zavalitým a svalnatým formám života, zatímco tam, kde je síla gravitace slabší, by bylo možné »potkat« hubené a vysoké tvory. Profesor Garrett se rovněž domnívá, že na planetě s nízkou hustotou by se dobře dařilo formám s obrovskými křídly.

Velcí, malí, s křídly nebo bez? Nad vzhledem mimozemských civilizací přemítají i samotní vědci.

Možná jsou jako lidé

Je tedy jasné, že vzhled mimozemšťanů závisí na mnoha faktorech. „Každopádně bych byl připraven na něco velmi odlišného, zpočátku i šokujícího,“ uvažuje Garrett a nevylučuje ani variantu, že mimozemšťané mohou vypadat jako lidé. To ostatně potvrzuje i studie Oxfordské univerzity, která dokonce tvrdí, že ve skutečnosti by nám mimozemšťané mohli být podobnější, než si někteří doposud troufli jen pomyslet. „Tohle je jen začátek,“ slibují vědci. Během deseti let prý budou vědět, zda je na některé z planet život, nebo ne.

Víte, že...

...vědci z NASA zkoumali v Karibiku ekosystém obrovských krevet, a to v souvislosti s životem na jiných planetárních tělesech, jako je např. Europa? Ta má podpovrchový oceán a tamní tvorové by jim měli být velmi podobní!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.