CHYTRÉ PŘÍSTROJE POMOHOU ŠETŘIT: Vyzkoušejte to! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

CHYTRÉ PŘÍSTROJE POMOHOU ŠETŘIT: Vyzkoušejte to!

ilustrační foto
ilustrační foto (Somfy)

Inteligentní elektronika se pomalu zabydluje v našich domácnostech. Její hlavní účel je dělat náš život pohodlnější, ale s některými přístroji můžete i ušetřit. Vzhledem k vyšší ceně se ale nevyplatí úplně každému.

Termostat

Termostatické hlavice a termostat vám umožní naprogramovat si každou termostatickou hlavici zvlášť, aby se v každé místnosti topilo přesně podle vašich aktuálních potřeb. Topíte jenom tam, kde je to třeba, a kdy je to třeba a celý dům či byt můžete přenastavit během pár sekund.

Programovatelná zásuvka

Umí měřit spotřebu a umožní na dálku ovládat přístroje. Snadno ji pomocí aplikace nastavíte tak, aby fungovala třeba jen v časech nízkého tarifu elektřiny, nebo se zapínala jen v okamžik kdy je to potřeba.
TIP: Smartboy SmartPlug PRO (600 Kč)

Vodovodní kohoutek

Na dálku můžete kohoutek ovládat a také monitoruje průtok vody a umožní vám ho sledovat na obrazovce mobilního telefonu. Snadno tak vodu vypnete, třeba když jedete na dovolenou, ale jeho hlavní předností je, že detekuje i malé úniky vody. Můžete ho i nastavit tak, že v případě havárie okamžitě vodu zastaví. Tip: Peveko Inteligentní ventil (8000 Kč)

Univerzální ovladač

Tento dálkový ovladač je přístroj, který vysílá infračervené paprsky stejné, jaké používají všechny »hloupé« přístroje ovládané pomocí dálkového ovládání. Díky jednomu ovladači a mobilnímu telefonu tak ze všech takových obyčejných přístrojů uděláte chytré a budete je moci ovládat a programovat jejich spouštění a vypínání. Tip: Tuya IR Univerzální ovladač (600 Kč)

Chytré přístroje jsou stále častější

Televizi s připojením k internetu používá stále více domácností, za poslední dva roky vzrostl jejich podíl z 34 na 44 %. „Domácí spotřebiče, které se ovládají přes aplikaci v telefonu, využívá 8 % domácností. Stejný podíl používá také zabezpečovací zařízení připojená na internet. 6 % domácností pak přes aplikace ovládá topení nebo světla,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„I v případě chytrých zařízení zaznamenáváme vyšší podíly ve vybavenosti u domácností s dětmi do 15 let a u mladých domácností, kde je například smart televizí vybaveno již více než 60 % z nich,“ upozorňuje Eva Myšková Skarlandtová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.