Unikát u Těrlické přehrady 754 let! Nejstarší krčma v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Unikát u Těrlické přehrady 754 let! Nejstarší krčma v Česku

Jaškovská krčma stojí na břehu Těrlické přehrady mezi Havířovem a Českým Těšínem.
Jaškovská krčma stojí na břehu Těrlické přehrady mezi Havířovem a Českým Těšínem. (Foto Aha! – Karel Janeček, Profimedia.cz, ara)

Nasytit žaludek, ale i mysl ve zřejmě vůbec nejstarší hospodě v zemi? Není to problém. Stačí zajet na břeh Těrlické přehrady a vstoupit do Jaškovské krčmy, založené roku 1268. Jde o tuzemský unikát!

Otevřete dveře a můžete si vybrat, kde se vám bude nejlépe stolovat. Vlevo je u Veselé chasy, vpravo mají hájemství Hladoví zbrojnoši, za vámi je jídelna pro Rytíře krále a vepředu před vámi si hodují Pivníci a lapkové, kteří před 754 lety lokál také navštěvovali.

Duch místa

Právě podle zbojníka, lapky Jaška, krčma nese svoje jméno. Lump s sebou vodil z loupežnických výprav na jantarové obchodní stezce také kumpány Trdla a Mnicha, jejichž dřevěné sochy dnes sledují bystrým zrakem všechny, kteří se přiblíží. „Ta krčma má opravdu ducha místa. Úplně cítíte, jak tu šel čas, historie na vás dýchá ze všech koutů,“ říká nejmladší servírka, studentka hotelové školy Adélka (16), jež tu nosí na stůl nejvybranější dobroty podle historických i soudobých receptů.

Požár a covid

Dlouhodobě zavřeno měla krčma od svého založení jen dvakrát. „Poprvé, když v roce 1692 vyhořela. Podruhé kvůli covidu. Na zdi vidíte kopii dokumentu z roku 1268 z kláštera v polských Katovicích, podle nějž krčmě udělili právo čepovat pivo. Dokladuje stáří krčmy, budova bude ještě starší,“ sdělil provozní Jiří Mísař (52).

Kniha po jídle

Jaškovská krčma je svým stářím a dá se říct téměř nepřetržitým provozem unikátem také na evropské úrovni. O krčmě a jejích pověstech byla i vydána kniha Pověsti z Jaškovské krčmy, kterou vám po dobré krmi a moku či ubytování také mohou nabídnout.

Hrabata i uhlobaron

První písemná zmínka o krčmě je vepsána do listiny o polském knížeti Vladislavovi z 12. června 1268 a podle zápisu historikové odhadují, že stála o mnoho let dříve. Mezi majiteli byli například členové Řádu sv. Benedikta anebo hrabě Kalixt Petr de Alcantara Larisch či Ostravsko-karvinské doly.

Památné místo

Těrlicka Podle jedné z pověstí stával před krčmou javor, pod nímž se scházívali těrličtí lapkové Jašek, Trdlo a Mnich. Na Jaškovský kopec měli právě oni vynášet v roce 1268 základní kámen pro tehdejší přestavbu Jaškovské krčmy, dříve stojící níže. Tím se podnik vyhnul zatopení při stavbě přehrady ve 20. století.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.