Památka v Třeboni vstala z popela: Zámecká lékárna Petra Voka ožívá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Památka v Třeboni vstala z popela: Zámecká lékárna Petra Voka ožívá!

Slavnostním otevřením provázel sám Petr Vok.
Slavnostním otevřením provázel sám Petr Vok.  (Foto Archiv Zámecké lékárny, Filmové studio Barrandov, ČTK)

Toho by se slavný šlechtic z rodu Rožmberků Petr Vok (†72) nenadál! Unikátní Zámecká lékárna, kam osvícený aristokrat během svého života soustředil velké množství svých pokladů, se po letech chátrání stala novou dominantou města.

Zrekonstruovaný objekt, který je národní kulturní památkou, otevřel v pondělí poprvé své brány veřejnosti. Nabízí stálou expozici o Petru Vokovi, prohlídky i kulturní akce. Příběh bonvivána a mecenáše připomíná prohlídkový okruh v prvním patře objektu. V plánu je druhý v přízemí, zaměřený na historickou lékárnu. Podkroví patří interaktivním expozicím pro celé rodiny. „Ze Zámecké lékárny je multifunkční kulturní instituce, která bude otevřena po celý rok. Ožil i dvůr, který má úžasný genius loci.

Spojili jsme historii s nejmodernějšími technologiemi. Petr Vok by měl radost,“ uvedla ředitelka provozu Lenka Želivská. Vok měl podle ní v domě svůj největší poklad, a to byly knihy. Nashromáždil 10 tisíc svazků, zápisků a listin. Bohužel toto dědictví skončilo ve Švédsku. „Jako filantrop podporoval umění, vzdělání a kulturu, proto jsme rozhodli v tomto duchu do objektu vrátit život,“ dodala Želivská.

Osvícený bonviván

Petr Vok z Rožmberka (1. 10. 1539 – 6. 11. 1611) si podle pověstí užíval života i přízně žen. Historikové však tvrdí, že spíše než příslušnice něžného pohlaví miloval knihy, umění a přírodní vědy. Ve 40 letech pojal za ženu teprve čtrnáctiletou Kateřinu z Ludanic. Toužil mít potomka, osud jim ho ale nedopřál. Kateřina trpěla psychickými problémy a 22. června 1601 zemřela. Petr Vok ji přežil o 10 let.

V soukromých rukou

Prakticky zdevastovanou budovu koupila soukromá společnost Zámecká lékárna Třeboň. V roce 2019 započala s rekonstrukcí, která se vyšplhala na 150 milionů korun. Plných 85 milionů z této částky pokryla dotace Evropské unie. Zbytek zaplatili majitelé, místní patrioti.

Rodová knihovna

Objekt Zámecká lékárna sousedí s třeboňským zámkem. Vok nechal původní dům přestavět jako úložiště svých sbírek. Sloužil jako rodová knihovna. Kromě knih v něm uchovával obrazy, libreta, nejrůznější astrologické či astronomické předměty a přírodniny. Až v 19. století byla v objektu zřízena lékárna, která sloužila svému účelu až do začátku 21. století.

Na filmovém plátně

Do povědomí široké veřejnosti se poslední Rožmberk dostal díky dvěma úspěšným filmovým komediím Svatby pana Voka a Pan Vok odchází s Milošem Kopeckým a Martinem Růžkem v hlavních rolích. V obou případech byli filmoví hrdinové ve srovnání s dobovými obrazy velmi podobní skutečnému Vokovi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.