Pomáhá a chrání! Policista Vojta Bittner (21) se činí i mimo službu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pomáhá a chrání! Policista Vojta Bittner (21) se činí i mimo službu

Dobrodincem s pořadovým číslem 900 je policista Vojtěch Bittner z Ostravy.
Dobrodincem s pořadovým číslem 900 je policista Vojtěch Bittner z Ostravy. (Foto Aha! – Karel Janeček )

Pomáhat a chránit. Tohoto policejního hesla se stále drží muž zákona Vojtěch Bittner (21) z Ostravy. I když není právě ve službě. Stal se totiž nyní devítistým dárcem krvetvorných buněk pro onkologického pacienta.

„Do registru jsem se hlásil hned v osmnácti. Vnitřně cítím, že pomáhat a chránit platí i v osobním životě. Proto darovat krev a další krevní deriváty, když mohu a mám to štěstí, že jsem zdráv, je pro mě naprosto přirozené,“ prohlásil ještě na nemocničním lůžku policista oddělení hlídkové služby v Ostravě.

Vzácná shoda

Přesto, že najít shodného dárce s pacientem je jako hledání jehly v kupce sena, u Vojty Bittnera se to podařilo. „Shoda je jen u procenta pacientů. Mé krvetvorné buňky právě nyní míří někam do zahraničí, aby pomohly neznámému muži,“ těší jubilejního dárce. „Cítil jsem se dobře, nic mě nebolelo, jen ke konci odběru mě začaly brnět prsty u rukou. Ale to je maličkost oproti tomu, že tím můžu někomu zachránit život,“ konstatuje policista. Během separace sledoval televizi a povídal si se sestřičkami.

Dárce hodinu po separaci krvetvorných buněk.

Zlaté sestřičky

„Zdravotním sestrám bych rád ještě takto na dálku poděkoval, díky jejich vřelému a osobnímu přístupu jsem se cítil v pohodě a vše rychle proběhlo,“ popisuje dárce bezprostřední dojmy po odběru. Při něm mu přístroj separoval krvetvorné buňky až čtyři hodiny. Vojtěch Bittner totiž daroval krvetvorné buňky pomocí takzvané separace z krve, tedy metodou podobnou darování plazmy.

Důležité je žít

Separace probíhá zcela bez narkózy. Druhou metodou je pak tradiční odsátí kostní dřeně jehlou z kosti pánevní pod narkózou. To konečné rozhodnutí, jak chce dárce krvetvorné buňky darovat, je už na něm. „Aktuálně převažuje darování separací. Ale téměř nikdo po odběru zvolený způsob neřeší, sami dárci většinou říkají, že pocit, že právě díky nim dostane jiný člověk šanci na život, je k nezaplacení,“ uvedla Jana Navrátilová, vedoucí lékařka koordinačního centra registru.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.