Brněnským dárcům krve přijde SMS, když ji podají pacientům: Vaše krev pomáhá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Brněnským dárcům krve přijde SMS, když ji podají pacientům: Vaše krev pomáhá

Antonín Vrba (63) z Velké nad Veličkou má za sebou přes 300 odběrů krve, SMS by mu chodily v jednom kuse.
Antonín Vrba (63) z Velké nad Veličkou má za sebou přes 300 odběrů krve, SMS by mu chodily v jednom kuse. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Byli jste darovat krev? Určitě vás zajímalo, kdy někomu pomohla. Dárci v Brně se to teď dozvědí! Tamní fakultní nemocnice zavedla děkovací SMS po zahraničním vzoru, které je na to upozorní.

Nezištných andělů, kteří darují krev či plazmu, jsou tisíce. Dohromady absolvují v bohunické transfúzce na 50 000 odběrů ročně. „Textovka dárci pípne na mobilu právě v okamžiku, kdy jejich krev pomáhá konkrétnímu pacientovi,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Každá krevní konzerva totiž obsahuje přesné údaje o dárci. Dobrodincům může ovšem přijít i více SMS zpráv najednou. Z odebrané krve se totiž dělá více preparátů a derivátů. Ty pak lékaři podávají více lidem. Fakultní nemocnice Brno je největším transfuzním střediskem v Česku. Kromě vlastních potřeb zásobuje krví i další nemocnice. „V registru máme tisíce lidí, ne všichni ale chodí pravidelně. Proto nové dárce stále hledáme,“ svěřila se Plachá.

I pro Jihlavu a Třebíč

Dárce pomůže několika lidem najednou. Esemeska přijde každému, kdo v bohunickém centru daroval krev, plazmu nebo destičky. Krev zdejších dárců pak putuje nejen do žil zdejších pacientů, ale i k nemocným v Třebíči a Jihlavě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.