VODNÉ A STOČNÉ: O kolik stoupne příští rok | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

VODNÉ A STOČNÉ: O kolik stoupne příští rok

Po plynu a elektřině zdraží i voda.
Po plynu a elektřině zdraží i voda. (iStock)

Dalo se to čekat... K vyšším nákladům za energie se teď mnohým domácnostem ještě zvednou účty za vodu. Podle nejmírnějších odhadů vodné a stočné zdraží o desetinu, podle černých scénářů až o třetinu!

V těchto dnech probíhají vyjednávání mezi městy a obcemi na jedné straně a vodárenskými společnostmi na druhé. Cílem je nastavit ceny vodného a stočného pro příští rok, které rostou s téměř železnou pravidelností. Teď by však měly stoupnout ještě víc, než jak byli Češi zvyklí. A to právě kvůli rychle zdražujícím vstupům, jako jsou třeba energie, či stavební práce a materiál.

Praha – Plzeň 18:0

Se zvýšením cen například politická reprezentace Prahy počítá ve svém investičním plánu pro příští rok. „Proto předpokládáme, že cena vodného a stočného od 1. ledna 2023 stoupne v Praze o cca 18,5 procenta,“ sdělil Aha! mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Naopak obyvatelé Plzně by vyšších účtů za služby mohli být ušetřeni. „Stoprocentním akcionářem naší společnosti je město Plzeň, které sdělilo, že vodné a stočné pro rok 2023 nechce zdražovat,“ napsala Dana Veselá, mluvčí společnosti Vodárna Plzeň.

Rozhodne listopad

A jak to bude vypadat v dalších městech? „Tarify vodného a stočného pro rok 2023 jsou v této chvíli ve stadiu projednávání s vlastníky vodohospodářské infrastruktury. Tarify pro Brno budou schvalovány v průběhu příštího týdne a následně budou zveřejněny,“ sdělil Aha! Zdeněk Herman, ekonomický šéf firmy Brněnské vodárny a kanalizace. Také podle dalších oslovených společností vyplývá, že verdikt – zda voda zdraží a jak moc – si vyslechneme nejpozději do konce tohoto měsíce.

Vilém Žák, šéf Sdružení oboru vodovodů a kanalizací: Růst cen bude mezi 10 až 30 procenty

• Jak velké bude zdražení vodného a stočného a jak se do cen promítne vládní zastropování cen energií?

„Vodárenské společnosti v tuto chvíli dokončují kalkulace cen vodného a stočného na příští rok. Samozřejmě do nich zahrnují zastropování cen energií tak, jak schválila vláda. Ten růst ve vodárenství nepostihne jenom energie. Bude ve všech dalších komoditách, stavebních pracích, cenách chemie, bez které se nedá vyrábět pitná voda ani čistit ta odpadní. To znamená, že růst cen bude někde v intervalu 10 až 30 procent.“

• Jaký je důvod pro zdražování?

„Primárně inflace, energie a růst cen veškerých vstupů potřebných pro výrobu pitné a čištění vod odpadních. Je třeba si uvědomit, že vodárenské společnosti letos vůbec nezdražovaly. Ty ceny se budou měnit až od roku 2023. Jinak řečeno, vodárenství fungovalo protiinflačně a kompenzovalo růst cen jiných odvětví tímto. Vodárny to prostě nesly na svých bedrech.“

• Co všechno se podílí na cenotvorbě?

„Od energií, nákupu surové vody, dodavatelských služeb, což jsou hlavně stavební práce, až po cenu lidské práce, protože ve vodárenství pracuje velká řada vysoce kvalifikovaných odborníků.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.