Virtuální karta: Co to je a jak funguje? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Virtuální karta: Co to je a jak funguje?

 (istockphoto.com)

Můžete s ní platit v obchodech i na internetu, vybírat s ní z bankomatu. Všechno, co s každou jinou platební kartou. Až na malou výjimku: Nemůžete si na ni sáhnout. Virtuální karta existuje jen v bankovních systémech a ve vašem mobilu. Pojďme si ji představit.

Od roku 1950, kdy v USA vznikla první kreditní karta, doba pokročila. Místo tvrdého papíru nebo celuloidu jsou karty z pevného a pružného PVC. Platby kartou se v moderních terminálech ověřují online, okamžitě a bezkontaktně. A hlavně, kartou dneska zaplatíte skoro všude – v Česku funguje na 274 tisíc terminálů, v drtivé většině bezkontaktních!

Na co plast? Stačí virtuální karta

Platební karta samotná není žádný technologický zázrak. Kromě vytištěných a vyražených znaků je na ní už jen zřídka používaný magnetický proužek, pár bezpečnostních prvků a čip, pomocí něhož karta komunikuje s bankomaty a terminály. Podobný čip, který dnes nechybí v žádném novějším mobilním telefonu (ale i chytrých hodinkách a sportovních náramcích).

Právě mobil a další chytrá zařízení, která s sebou nosíme všichni, dnes umějí kartu ve všem nahradit. Se službami jako Apple Pay a Google Pay s nimi zaplatíte všude, kde berou karty. V kamenných obchodech i na internetu. Takže když si kartu nahrajete do mobilu, plast můžete nechat doma. Vystačíte si jen s platebními údaji, které zadáte do mobilní aplikace, a pak už jen platíte.

A právě tak fungují také virtuální platební karty. Žádný plast, jen pár čísel, které vám banka pošle rovnou do mobilní aplikace. Nemusíte čekat, až vám karta dorazí domů poštou. Jakmile si založíte běžný účet, což dnes zabere online jen pár minut, virtuální kartu můžete začít používat okamžitě.

S mobilem (nebo třeba chytrými hodinkami) dnes bez problémů i zaplatíte. Drtivá většina platebních terminálů v Česku je totiž bezkontaktních.

Jak se používá virtuální karta:

  • Placení v obchodech – Virtuální kartu máte nahranou v mobilu nebo chytrých hodinkách, Platíte s nimi tak, že přiložíte zařízení k platebnímu terminálu. Na rozdíl od plastové karty nezadáváte PIN ani při platbách nad 500 Kč, stačí odemknout displej.
  • Výběry z bankomatů – Taky pro výběry z bankomatu potřebujete chytré zařízení. A k tomu bankomat s bezkontaktní čtečkou (v roce 2021 ji mělo 42 % všech bankomatů v Česku a stále jich přibývá). Pípnete si, zadáte PIN a pak si vyberete tak, jak jste zvyklí.
  • Online nákupy – V aplikaci mobilního bankovnictví najdete všechny údaje ke kartě: číslo karty, platnost i CVC/CVV kód ze zadní strany. Všechny je zadáte do platební brány. Využít můžete i platební tlačítka jako Apple Pay nebo Google Pay.

Tajný trumf virtuálních karet: Bezpečnost

Zatímco plastovou kartu snadno ztratíte, někdo vám ji může ukrást anebo si z ní opsat platební údaje, u virtuální nic z toho nehrozí. Když ji máte nahranou v mobilu, bez hesla, případně otisku prstu nebo FaceID se k ní nikdo cizí nedostane. Nikdo vám ji nesebere z peněženky, protože zkrátka fyzicky neexistuje.

Na placení na internetu pak odborníci na bezpečnost doporučují používat peníze banky místo vlastních úspor. Když pak narazíte na nepoctivý e-shop, český nebo zahraniční, máte jistotu, že k vašim vlastním penězům se nikdo nedostane. Přesně takovou výhodu nabízejí třeba odložené platby kartou HelloPay od Hello bank! Službu, kterou si můžete založit, i když máte běžný účet v úplně jiné bance.

Objevte odložené platby HelloPay s virtuální kartou

Službu HelloPay rozhodně vyzkoušejte, pokud vás láká nakupovat teď a platit až pak. Funguje tak, že nákupy platíte virtuální kartou ze speciálního účtu, který pak splatíte na pár kliknutí v mobilní aplikaci. Když to stihnete do 17. dne dalšího měsíce, nezaplatíte ani korunu na úrocích nebo poplatcích.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.