Místopředseda STAN Michalik (†59) náhle zemřel: Kolaps při výletě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Místopředseda STAN Michalik (†59) náhle zemřel: Kolaps při výletě!

Michalík s Peckovou
Michalík s Peckovou (Foto Aha! – A. Malachovský, Facebook V. Michalika, ara)

V obrovskou tragédii se změnil nedělní výlet místopředsedy STAN Věslava Michalika na Vlčí horu v Ústeckém kraji. Politika, kterého v tu dobu doprovázela jeho žena Hanka (59), zřejmě postihl infarkt. Zemřel v devětapadesáti letech.

Podle informací Aha! příčinou náhlé smrti byl infarkt nebo mozková příhoda. Během víkendu se Michalik se svojí paní vydali na kopec Vlčí hora ve Šluknovském výběžku, kde politik zkolaboval. Manželka se ho snažila oživovat a rychle přivolala profíky. „Na místě zasahovala lékařská posádka i vrtulník letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. Bohužel přes veškerou snahu záchranářů a lékařů byla resuscitace neúspěšná,“ potvrdil Aha! mluvčí ústecké záchranky Prokop Voleník.

Plný sil

O úmrtí Michalika, o němž se původně uvažovalo jako o adeptovi na post ministra průmyslu a obchodu, stručně informoval v neděli v noci na Twitteru předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan (43). Ještě během včerejška se ze šoku snažili vzpamatovat i další politici a Michalikovi přátelé. „...vůbec jsem tomu nemohl uvěřit. S Věškem jsme se osobně viděli naposledy v úterý na předsednictvu STAN, kde byl plný síly, elánu a optimismu jako vždy,“ napsal Aha! šéf pražské STAN Petr Hlubuček (48).

Slzy hejtmanky

Doslova zdrcená pak byla středočeská hejtmanka Petra Pecková (46, za STAN), u níž Michalik náměstkoval. Ta se smutnou zprávu dozvěděla přímo od jeho ženy. „A najednou volala a říkala ta neuvěřitelná slova a byla tak statečná a tak klidná. Strašně jsem ji v tu chvíli obdivovala, protože já řvala jak želva a styděla se za to, protože Tvoje úžasná Hana zažívající mnohonásobně větší bolest byla tak statečná. A kolem krku mě držely moje děti a hladily mě,“ vypsala se Pecková na Facebooku. Pohřeb by podle ní měl být v režii rodiny a veřejný.

Co dál se STAN

Jak bude hnutí dál fungovat bez významného člena? „Pro STAN je jeho úmrtí obrovskou ztrátou i kvůli tomu, že se podílel na financování hnutí. Byl spíše zákulisním člověkem,“ řekl Aha! politolog Josef Mlejnek. Dlouholetý člen předsednictva přes investiční fond vlastnil akcie solární firmy Solar Area a Rodvinov Solar Energy. Tyto firmy v minulých letech STANu poslaly podle Seznam Zpráv od roku 2016 dohromady skoro 3 miliony korun.

Dvojvládí v Břežanech

Po Michalikově smrti povedou Dolní Břežany dočasně dva dosavadní místostarostové, Lubomír Havel a Zdeněk Kovářík (oba za STAN). Podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí by měl uvolněný mandát obsadit nezvolený náhradník téže strany, a pokud takový není, může místo zůstat neobsazeno do konce funkčního období. Nové volby by se vyhlásily pouze v případě, že by se počet členů zastupitelstva snížil o více než polovinu proti počtu určenému, popřípadě pod hranici pěti. Řádné obecní volby proběhnou letos v září.



Přečtěte si
-bello-
14. 6. 2022 • 22:21

Navrhuji na nejbližší datum umístit zasedání vlády ČR na kopec Vlčí hora ve Šluknovském výběžku.
Uctí tam památku svého kolegy a my se možná můžeme těšit .......

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.