Letňanské výstaviště: Zažijte vědu na vlastní kůži | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Letňanské výstaviště: Zažijte vědu na vlastní kůži

Na vědeckém veletrhu ani hořící ruka nebolí.
Na vědeckém veletrhu ani hořící ruka nebolí. (Foto Aha! – Tonda Tran, ČTK/L. Pavlíček)

Vědecký veletrh je po dvouleté odmlce zpět. Davy dětí i dospělých od včerejška proudí na výstaviště v pražských Letňanech, aby na vlastní oči spatřily moderní objevy, vesmírné technologie či ženu starou 4000 let!

Letošní ročník Vědeckého veletrhu nabízí přes 100 expozic a tematických stánků od nejrůznějších institucí, škol a technologických firem z celého Česka. V nich mohou zájemci nakouknout pod ruce špičkových vědců během práce, ptát se jich a sami si také nejrůznější pokusy vyzkoušet. „Dělá mi velkou radost, že po dvou letech covidové pauzy, kdy se veletrh nemohl konat, se jenom na první den přišlo podívat tolik lidí. Doufáme, že se i nám povede překonat návštěvnost z roku 2019, kdy akci navštívilo 30 tisíc lidí,“ řekla Aha! předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

Pokusy i vědecké show

Velkou pozornost již tradičně budí pokusy českých vědeckých špiček, které si můžete vyzkoušet doslova na vlastní kůži. U stánku ČVÚT vám třeba odborníci bezbolestně zapálí ruku, zatímco jinde pomocí mikroskopu nahlédnete do světa molekul a miniaturních živočichů. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak moderované vědecké přehlídky.

Hurvínkův let živě

Svůj stánek má na veletrhu i pražské planetárium, které v minulém týdnu vyslalo na oběžnou dráhu vlastní družici Planetum-1. Na její palubě se nalézá i vůbec první loutkový astronaut Hurvínek. Kromě věrné kopie satelitu v hodnotě okolo 1,5 milionu korun můžete sledovat i živý přenos jeho letu.

Kdy? Do soboty, 10 – 18 hodin

Kde? PVA EXPO, Beranových 667, Praha 9-Letňany

Za kolik? Zdarma

Pilotem či vojákem na zkoušku

Obrovským tahákem nejen pro chlapce se stal letecký simulátor společnosti Aero Vodochody, na který se stála několikaminutová fronta. Podobný zájem vzbudil i stánek Univerzity obrany, kde byla k prohlednutí třeba přistávací tryska amerického stíhacího letounu F-35.

Podoba pravěké ženy

Zemřela před 4000 lety, a přesto jí můžete pohlédnout do tváře! Archeologický ústav ve spolupráci s Moravským zemským muzeem v květnu pomocí analýzy DNA zrekonstruoval věrnou podobu ženy z vyšších vrstev, která byla pohřbena v Mikulovicích na Pardubicku. Na veletrhu si ji můžete prohlédnout zblízka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.