Antonín Hlinka (85) z Úlehle: Pivo čepuji již 70 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Antonín Hlinka (85) z Úlehle: Pivo čepuji již 70 let!

Hostinský Antonín Hlinka u pípy, která už ledacos pamatuje.
Hostinský Antonín Hlinka u pípy, která už ledacos pamatuje. (Foto Aha! – Pavel Pechoušek)

Už sedmdesát let točí pivo Antonín Hlinka (85) z pošumavské vesničky Úlehle. Pochází z rodu hospodských, kteří milovali svoji profesi a štamgastů si náramně vážili. Navíc zůstali věrni regionálnímu pivu. Jsou nejstarší hospodou, která nabízí pěnivý mok ze Strakonic. Čepují ho tam od roku 1904.

Pan Antonín stál za pípou už v patnácti letech. V hostinci U Hlinků, který založil jeho dědeček začátkem minulého století, se narodil a vyrostl. „Táta byl hospodský, navíc hrál na harmoniku a zpíval. Já musel zaskakovat při čepování piva a roznášení půllitrů. Když se netopilo, seděli štamgasti u nás v kuchyni dlouho do noci,“ zavzpomínal senior.

Znárodnili je

Hospodu má, stejně jako jeho otec, jako koníčka. „V roce 1954 ji komunisté znárodnili. Táta se živil jako kameník, já byl ve strakonické zbrojovce. Ale rodina v domě dál bydlela. S otcem jsme pracovali na směny a nastavili si je tak, abychom se na place střídali,“ řekl.

Kulečník i šachy

Dříve byla hospoda v každé obci středobodem všeho dění. Ta v Úlehli byla vyhlášená. Plno bylo každý den. I o svátcích. „Když bylo založeno JZD, žilo v Úlehli dvě stě lidí. Dnes jich je sotva šedesát. Každý chlap hrál karty, stranou nezůstaly ani kulečník a dokonce šachy. Za týden se vypilo i deset hektolitrů piva. Tady bylo lidem dobře,“ popsal s nostalgií v hlase doby dávno minulé hostinský.

Zastavil se čas

Dnes je štamgastů v hostinci U Hlinků podstatně méně. Přitom turisté, kteří při objevování krás Pošumaví do retro hospůdky zavítají, nestačí zírat. Uvnitř se zastavil čas. Stará kamna, výčepní za prosklenou zástěnou, zdi zdobené válečkem a na nich říkanky o pivu. „Pracovní doba není pevně stanovena. Strakonickou jedenáctku natočím kdykoliv. Já mám čas pořád,“ směje se majitel originální hospůdky.

Víte, že...

...Antonín pracoval ve strakonické zbrojovce 42 let?

...v důchodu je již od roku 1996?

Recept na dlouhověkost

Hostinský Antonín Hlinka je stále ve skvělé kondici. Jako otec tří dětí se i s manželkou těší z pěti vnoučat a čtyř pravnoučat. Zná prý i recept na dlouhověkost. „Důležitá je dobrá nálada, dobří přátelé a dobré pivečko. Nejlepší je strakonická jedenáctka. Já mám u pípy svoji sklenici, do které si čepuji Dudáka a celý večer ochutnávám,“ prozradil.

Tip na výlet

Vesnička Úlehle s retro hospůdkou leží mimo hlavní silniční tahy v regionu Pošumaví. Turisté si tam ale mohou udělat výlet a spojit ho s návštěvou vrchu Kbíl. Na něm ve výšce 664 metrů nad mořem stojí stejnojmenná rozhledna, ze které je nádherný výhled na část Šumavy a na Strakonicko. Ocelová konstrukce slouží jako vysílač. Přístup na plošinu je možný po točitém schodišti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.