Základka bude provozovat hospodu: Na pivo? Do školy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Základka bude provozovat hospodu: Na pivo? Do školy!

Hospodu v Dolních Studénkách na Šumpersku, která zkrachovala kvůli coviddu, bude provozovat místní základní škola.
Hospodu v Dolních Studénkách na Šumpersku, která zkrachovala kvůli coviddu, bude provozovat místní základní škola. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Základní škola v Dolních Studénkách bude mít jako první a zatím jediná v ČR svou vlastní hospodu. Zajistí díky ní stravování žáků a z výtěžku z provozu bude dotovat školní akce.

Kvůli covidové epidemii zkrachovala ve Studénkách na Šumpersku vyhlášená restaurace U Urbanů. „Byl to jediný podnik široko daleko, kde se vařilo, kde si člověk mohl dát nejen pivo, ale také se najíst. S ředitelem školy pak vznikl nápad, aby si hospodu pronajala škola,“ uvedl starosta Radim Sršeň.

Konec dovážení

Největší přínos restaurace pro školu bude v tom, že zajistí stravování žáků. Dosud se obědy do Dolních Studének dováží, což stravování žáků prodražuje. „Tady se naskytla příležitost, jak nebudovat vývařovnu na zelené louce, ale využít místo, kde se donedávna vařilo,“ pochvaluje si projekt ředitel školy Jakub Dolníček.

Výnos pro děti

Další výhodou provozování restaurace školou je, že zisk půjde na vzdělávací a volnočasové aktivity v obci. „Třeba z každého prodaného piva by to mohlo být pět korun,“ uvedl ředitel školy Jakub Dolníček.

Jako univerzita

Starosta prozradil, že inspiraci našel v Dánsku. „Vzpomněl jsem si, že tamější kodaňská univerzita je vlastníkem slavného pivovaru Carlsberk. Tak jsme si řekli, když může univerzita mít pivovar, proč by naše škola nemohla mít hospodu?“ konstatoval starosta.

Provozovatelem bude spolek

Skutečným provozovatelem obecní restaurace, která bude v prostorách zmíněné hospody U Urbanů, ale nebudou žáci nebo učitelé, ale spolek, který je se školou spojený. Provoz hospody by škola mohla rozběhnout už během léta.

Hygiena nemá problém

Někteří dolnostudénští radní prý zprvu nevěřili, že by hygiena mohla něco takového jako vaření v hospodě pro děti povolit. „Na hygieně mi ale řekli, že hygienické podmínky pro školní vývařovnu i restauraci jsou stejné, takže s tím není žádný problém,“ uvedl starosta Radim Sršeň.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.