V Bukovci se propadla země: Je jako brána do pekla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

V Bukovci se propadla země: Je jako brána do pekla!

Otvor měří v průměru necelý metr.
Otvor měří v průměru necelý metr. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

Na louce, kde se pase dobytek, se hospodáři z Bukovce na Jablunkovsku propadla země. Z hlubiny je slyšet hučení spodní vody. Otvor tak působí skoro jako brána do pekla.

Díra má průměr necelý metr a mírně se stáčí. Pokračuje dál dolů do neznáma. „Vůbec netuším, kam až vede. Je možné, že si takto razí cestu ven nějaký podzemní tok,“ přemítá majitel louky Jiří, který se chystá místo označit. Netuší, zda se díra nebude zvětšovat, nebo se zem nepropadne i jinde. Otvor do země objevil Pavel Sikora, který si louku pronajímá.

„Ještě loni na podzim jsme po ní jezdili s těžkým traktorem, když jsme hnojili trávu. Teď se budeme mít na pozoru,“ říká Sikora. Podle náměstka ředitele České geologické služby Víta Štrupla by měl vlastník pozemku propad oznámit na ministerstvo životního prostředí. „Naši odborníci by místo prošetřili, aby se přišlo na příčinu,“ uvádí Štrupla. Zejména na jaře podle geologů často kolísá hladina podzemních vod. To bývá poměrně častou příčinou takových jevů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.