Historický most půjde k zemi: Vaz mu zlomily náklaďáky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Historický most půjde k zemi: Vaz mu zlomily náklaďáky

Na podzim půjde k zemi.
Na podzim půjde k zemi. ( Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Více než 130letá historie mostu v Tetčicích na Brněnsku už na podzim vezme zasvé. Rozhodli o tom silničáři a krajský úřad. Někdejší technická památka se kvůli průjezdu deseti tisíc aut a zejména náklaďáků doslova rozpadala před očima.

Začátkem května památku z roku 1892 uzavřeli, po zpevnění jednoho mostního křídla dostala šanci sloužit dopravě do letošního podzimu. „Půjde o čtyři měsíce s průjezdem vozů do 9 tun, výjimku mají autobusy. Poté převedeme koryto potoka Bobrava vedoucí pod mostem jiným směrem,“ uvedl ředitel jihomoravské Správy a údržby silnic Roman Hanák. Mostovka se rozebere, místo zasype a povede přes ně nová silnice. Stavba vyjde na 75 milionů korun a hotovo by mělo být příští rok v dubnu.

Dalších osm

Na jižní Moravě evidují nyní v havarijním stavu celkem 9 mostů. Kromě Tetčic jde mimo jiné o most přes Lipinu za Uhřicemi, přes Dyji za Drbholcem nebo přes železniční trať ve Vyškově a v Tišnově. S výjimkou jednoho se chystají projekty na opravu, nebo opravy už probíhají.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.