Sčítají se ubytovací kapacity: Kolika utečencům můžeme pomoci? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sčítají se ubytovací kapacity: Kolika utečencům můžeme pomoci?

Uprchlíci z Ukrajiny v Pardubicích.
Uprchlíci z Ukrajiny v Pardubicích. (Městská policie Pardubice)

Stamiliony korun už poslali Češi na pomoc Ukrajině, uprchlíkům nabízejí lidé, charity a vládní organizace i ubytování. Je ale třeba počítat s tím, že to ti, kdo prchají před válkou, budou potřebovat dlouhodobě. Jsme na to připraveni?

Dobrovolníci i organizace poskytující uprchlíkům ubytování už sčítají místa, kde by lidé mohli zůstat dlouhodobě. Jedním z nich je Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ČR (SUZ MV). „Disponujeme kapacitou pět tisíc takových míst, převážně v našich vlastních zařízeních v Havířově, Kostelci nad Orlicí nebo Bělé pod Bezdězem a také u soukromníků nebo ve školicích střediscích policie,“ řekl Aha! mluvčí organizace Jan Piroch s tím, že pro děti pak mají v jednotlivých lokalitách smluvně zajištěná také místa ve školách.

Další kapacity pak nabízejí krajská asistenční centra pomoci Ukrajině (KACPU). V nich lidé procházejí registračním procesem, během něhož si vyřídí vše potřebné pro možnost pobytu v kraji. Třeba ten Královéhradecký může potřebným poskytnout celkem asi 2900 volných míst z kapacit ministerstva vnitra i soukromníků. Další kraje ale počty míst teprve zjišťují.

Uprchlíci z Ukrajiny v Pardubicích.

Rychleji do práce i do škol

Návrh obsahuje i úpravu pravidel víz pro uprchlíky, takzvaná víza ke strpění a dočasnou ochranu. „To jim umožní třeba okamžitě pracovat,“ řekl Aha! Piroch. Nyní by si museli složitě vyřizovat pracovní povolení a další dokumenty. Nová víza usnadní ale také přístup ke zdravotnímu pojištění či školní docházce pro děti. „Konkrétnější budeme až po projednání návrhu. Ministerstvo školství (MŠMT) již připravilo portál, kde jsou metodické materiály, které mohou školám i rodinám pomoci,“ sdělila Aha! mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Počty se stále mění

Desítky tisíc uprchlíků jsou nyní v Česku a jejich počty v různých regionech se mění každou hodinu. I proto není snadné říci, zda stávající kapacity ubytování budou stačit. Podle krajských KACPU někteří zůstávají u svých přátel a příbuzných, kteří již v Česku nějakou dobu žijí. Jiní u nás stráví několik dní a pokračují dál v cestě. Pomáhající organizace se ale teď obávají, že lidé nabízející ubytování si teprve začínají uvědomovat náklady spojené s takovou dlouhodobou pomocí a začnou své nabídky stahovat.



Přečtěte si
-bello-
9. 3. 2022 • 00:44

Přihoďte tam stamiliony na zdravotní péči , invalidní důchody a na byty pro sousedy, aby mohli zdrhnout .
Ztrojnásobte počet policistů a přidejte jim na platu, aby mohli "pomáhat a chránit"
Např. nás v Praze bude chránit! Předem děkuji .

tryskomys
8. 3. 2022 • 16:05

Není divu,že začnou přemýšlet,jak vše pokrýt,ani Čechům nelétají pečení holuby do úst,při nehorázné drahotě a neochotě vlády lidem odlehčit.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.