Válka na Ukrajině: Příběhy lidí, kteří utíkají před hrůzou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Válka na Ukrajině: Příběhy lidí, kteří utíkají před hrůzou

Lidé utíkají z města Irpiň. (7.3.2022)
Lidé utíkají z města Irpiň. (7.3.2022) (Reuters)

Ruská armáda na pondělí přislíbila otevření humanitárních koridorů v několika ukrajinských městech, aby umožnila odchod civilistů. Jenže některé koridory vedly podle agenturních zpráv jen do Ruska a Běloruska a cesty z Mariupolu, kde čeká na evakuaci 300 tisíc lidí, byly dokonce zaminované! Na mnoha místech Rusové svůj slib prostě nedodrželi a občany do koridorů nevpustili, naopak na ně začali střílet...

A tohle nebylo jediné, co se, podle ukrajinského ministerstva zahraničních věcí, na frontě dělo. „Ruské ozbrojené síly pokračovaly s bombardováním a raketovými útoky na Kyjev, Mariupol, Volnovachu, Sumy, Mykolajiv, Charkov a další města a vesnice. Brání to v bezpečném odjezdu humanitárních konvojů s Ukrajinci a cizími občany, stejně jako v dodávkách léků a potravin,“ uvedli představitelé Ukrajiny.

Utekly dva miliony

Kvůli ruské invazi už podle OSN opustilo Ukrajinu více než 1,7 milionu občanů. Denně tak v průměru uteče zhruba 142 tisíc lidí...

Ukrajinci prcají ze zničené Irpině.

Zastřelili starostu

Ukrajina přišla o dalšího hrdinu. Starosta 17tisícového města Hostomel Jurij Prilipko místo útěku do krytu na vlastní pěst rozvážel léky a jídlo svým občanům, když na něj zaútočili ruští vojáci. Prilipko ani dva jeho kolegové nepřežili.

Ignorují soud

Včera začalo u Mezinárodního soudu v Haagu dvoudenní jednání, ve kterém bude prošetřováno počínání Ruska a jeho vpád na Ukrajinu. Kyjev žádá, aby soud okamžitě zastavil vojenské operace Rusů. Ti se ale na jednání ani neráčili dostavit...

Znovu zaútočí?

Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova zatím nic nenasvědčuje konci války, spíše naopak. Rusové se podle něj chystají na další vlnu útoků a soustředí své síly.

Třetí jednání

Ještě před třetím setkáním zástupců Ruska a Ukrajiny ve snaze sjednat mír Kreml včera prohlásil, že boje zastaví, pokud Ukrajina uzná Krym jako ruský. Na to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44) zareagoval prohlášením, ve kterém vyzval svět, ať na Rusko uvalí další sankce.

Ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak několik minut před schůzkou vyzval Rusko, aby jeho armáda zastavila útoky proti ukrajinským civilistům. „Za několik minut začneme jednat s představiteli země, která vážně věří, že rozsáhlé násilí proti civilistům je argument. Dokažte, že tomu tak není,“ prohlásil podle ČTK směrem k ruské delegaci.

Putinův poradce Vladimir Medinskij, který je vedoucím ruské delegace, uvedl, že jsou připraveni jednat tak dlouho, kolik bude potřeba k dosažení dohody. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury Reuters uvedl, že Rusko zastaví vojenskou operaci na Ukrajině, pokud Kyjev uzná, že poloostrov Krym je součástí ruského území, přizná nezávislost republikám vyhlášeným proruskými separatisty na východě Ukrajiny, a pokud se Ukrajina ve své ústavě vzdá ambic vstoupit do jakýchkoli bloků... Výsledky jednání nebyly do uzávěrky tohoto vydání známé.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.