Dva týdny války: Ukrajina se tvrdě brání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dva týdny války: Ukrajina se tvrdě brání!

Rusko se neštítí zvěrstev.
Rusko se neštítí zvěrstev. (Foto Aha! – J. Poláček, Reuters, ČTK/M. Kamaryt, E. Maloletka)

Dva týdny už Ukrajinci neohroženě brání svou zemi před agresí Kremlu. Jenže okupanti začali být čím dál tím víc brutální. Ruské střely totiž začaly zasahovat i obytné oblasti, nemocnice či porodnici. Kam až Západ dovolí zajít Vladimiru Putinovi (69)?

Při středečním leteckém útoku ruských sil ve městě Mariupol byla raketou zasažena dětská nemocnice. Ukrajinské úřady oznámily, že si šílený útok vyžádal tři životy, bohužel i jeden dětský. Dalších 17 lidí bylo zraněno. Není divu, že tento barbarský útok Kremlu zvedl mnohým politikům žaludek. „Ruský nálet na Mariupol, při kterém byla zasažena porodnice a dětská nemocnice, nelze nazvat jinak než válečným zločinem,“ napsal na Twitter premiér Petr Fiala (57, ODS).

Oči plné slz Shodně mluví i další čeští ministři, třeba šéfka obrany Jana Černochová (48, ODS). „Jen největší lidská zrůda může bombardovat porodnici nebo dětskou nemocnici a vraždit nevinné mámy a děti (…) tak už si ty rukavičky sundejme. Vrah Putin patří do pekla a před tribunál v Haagu,“ napsala ve své reakci s tím, že ji po záběrech trosek tečou slzy. Útok odsoudili i světoví lídři, třeba americký prezident Joe Biden (79) či britský premiér Boris Johnson (57).

Dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se stala terčem ruského náletu.

Video se připravuje ...

Západ nezasáhne

Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého (59) ale tyto obrázky Západ k vojenské akci nepřimějí. „Pokud se to bude opakovat, západní státy se spíše rozhodnou Ukrajině poskytovat mnohem modernější a kvalitnější těžké zbraně,“ řekl Aha! a zmínil tanky, vrtulníky, bojová vozidla pěchoty či dělostřelectvo. „Zkrátka takové zbraně, které zajistí zlepšení bojových kvalit ukrajinské armády,“ míní. Žádná země Západu podle něho totiž nechce válku zatáhnout dál do Evropy. „Vojenské vstoupení do konfliktu by znamenalo eskalaci a rozšíření bojů, a to nikdo nechce,“ dodal generál.

Přirovnal ke druhé světové

Český prezident Miloše Zeman (77) včera ve své zdravici na konferenci »Naše bezpečnost není samozřejmost« znovu odsoudil útok Ruska na Ukrajinu s tím, že Moskva napadla suverénní stát. „Již dnes je zřejmé, že datum 24. února 2022 se do dějin zapíše tragickým písmem podobně jako například 1. září 1939 či 11. září 2001,“ přečetl Zemanova slova šéf zahraničního odboru na Hradě Rudolf Jindrák (58).

Kreml útok obhajuje

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (71) včera po útoku jednotek své země šokoval a ostřelování obhajoval. Podle něho nemocnici obsadili ukrajinští extremisté. Důkazy chce Moskva předložit Radě bezpečnosti OSN. Kyjev ale toto tvrzení odmítá. „Lžou sebevědomě jako vždy,“ prohlásil na adresu Kremlu ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj (44) s tím, že se jedná o zvěrstva konaná Putinovým režimem.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (11. 3. 2022)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.