Paní Vika (52) přežívá v Chersonu: Boj s okupanty i rakovinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Paní Vika (52) přežívá v Chersonu: Boj s okupanty i rakovinou!

Viktoria Krotova v dresu Veselí nad Moravou. Stojí třetí zleva.
Viktoria Krotova v dresu Veselí nad Moravou. Stojí třetí zleva.  (Foto Aha – Jiří Nováček, Město Veselí, archiv rodiny)

O holý život bojuje nyní Ukrajinka Viktoria Krotova – Sidun (52) v Chersonu. Žena byla před dvaceti pěti lety první cizinkou v historii, která hrála házenkářskou interligu ve Veselí nad Moravou.

Ovdovělá žena trpící rakovinou teď živoří v rozstříleném městě, který dobyli ruští okupanti. Ten je jejím rodištěm. Kromě dětí, Davida (20) a Eriky (11), se tady stará i o osmdesátiletou nemocnou maminku. Paní Vika bydlela v letech 1997 až 1998 ve Veselí i s rodinou v bývalých lázních u kostela. Oblíbená a skromná kanonýrka si našla ve městě přátele. „Se sousedkami si navzájem hlídaly děti a chodily si pro ně do školky. Jezdily spolu i na výlety,“ vzpomíná její bývalý domácí.

Šest chemoterapií

Vika pak ovdověla. „Její Vasil umřel na Ukrajině na srdce, v pouhých 39 letech. To byla hrozná rána. Ona má teď navíc po šesti chemoterapiích. Je bez vlasů. Přežívá bez prostředků ve válečné zóně,“ svěřila se Aha! Ivona Hálová, někdejší sousedka. S Vikou totiž zůstaly v kontaktu i po jejím odjezdu z Veselí. Vlna solidarity V Chersonu teď zuří tvrdé válečné boje. Město je bombardováno, padlo do ruských rukou. Na ulicích se střílí. Lidé živoří schovaní, kde se dá, bojí se vyjít na ulici. Osud Viktorie a jejích dětí zvedl ve Veselí nad Moravou obrovskou vlnu solidarity. Sousedé sami od sebe uspořádali charitativní běh. Vybrali 70 000 korun, které posílají paní Viktorii. Nabídli celé rodině přestěhování zpátky na Moravu. Bude tu mít po uzdravení bydlení i práci. „Moje srdce je s vámi. Objímám vás všechny. Jsem hrozně vděčná, co pro nás ve Veselí děláte,“ vzkázala do města dojatá paní Vika.

Víte že...

...ve Veselí prožila Viktoria s rodinou podle vlastních slov nejkrásnější roky života?

Úspory zmizely

Viktoria asi nejvíce ze všeho potřebuje peníze na léčení. Na Ukrajině nefungují zdravotní pojišťovny, na léčbu manžela Vasila padly všechny rodinné finance, které vydělala házenou v zahraničí. Vše si museli hradit sami, včetně 5000 euro na kardiostimulátor a dalších 5000 euro na neúspěšnou léčbu manžela v nemocnici.

Bydlení i práce

Rodině nezištně nabídl konkrétní pomoc pan Radek, který má firmu ve vesnici nedaleko Veselí. „Může tady i zůstat a jakmile se uzdraví, nabízím i práci,“ řekl s tím, že zázemí pro rodinu má připraveno. „Pracoval jsem v Kyjevě tři roky, mentalitu tamních lidí dobře znám,“ neobává se komplikací pan Radek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.