Válka kamarády nerozdělila: Rus a Ukrajinka pomáhali spolu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Válka kamarády nerozdělila: Rus a Ukrajinka pomáhali spolu

Egor a Nikola před gymnáziem.
Egor a Nikola před gymnáziem. (Foto Gymnázium Rumburk, N. Klementová)

Nikola Klementová (19) má ukrajinské kořeny a rodinu v Sumy, Egor Pokorny (18) je Rus žijící v Rumburku. Kvůli válce na Ukrajině spojili své síly a pomohli vybrat věci pro lidi zasažené válkou.

„Najednou, ze dne na den, jsou ulice mého dětství vybombardované a mí nejbližší mi denně volají, že se bojí. Bohužel, do takových oblastí často humanitární pomoc ani nedojde a odchod z města je nemožný. Proto jsem se přihlásila jako dobrovolnice,“ svěřila se studentka Nikola, která žije v Jiříkově. Po boku jí stál Egor, se kterým se kamarádí od dětství. Pomáhá, přestože je Rus. „Je mi trapně za Rusko, nic takového by se v dnešní době rozhodně stávat nemělo,“ myslí si Egor. I proto se s dalšími studenty rumburského gymnázia rozhodli pod dohledem vedení školy uspořádat sbírku.

Z původně menší sbírky se stala velká akce.

Vrchovatý kamion

Sbírka pro Ukrajinu na gymnáziu v Rumburku byla velmi úspěšná. „Plánovali jsme ji zpočátku pro studenty a jejich rodiny, jenže se to rozkřiklo mezi místními, kteří nám začali nosit oblečení, drogerii i trvanlivé potraviny,“ usmívá se ředitelka školy Lenka Laubrová. Sešlo přes 300 dek, 50 spacích pytlů, 1500 balení dětských přesnídávek, 800 balení dětských plen a mnoho dalšího. Vše odvezl na Ukrajinu vrchovatý kamion.

Nadepisoval krabice

Potraviny, hygienické potřeby či potřeby pro kojence třídili, pak balili do krabic. „Já je pak nadepisoval v ruštině, aby bylo zřejmé, co se kde nachází,“ popsal mladík.

Přečtěte si
-bello-
11. 3. 2022 • 21:46

Já znám Rusy, kteří se bojí promluvit v Praze rusky a znám velmi vzdělané 2 Ukrajince, kteří utekli, protože se styděli za Zelenského a že se už nevrátí./Utekli před 2 lety/.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.