Úřednice utekla z Kyjeva do Uherského Hradiště: Slyším letadlo a celá se klepu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Úřednice utekla z Kyjeva do Uherského Hradiště: Slyším letadlo a celá se klepu

Jelena zamířila do Uherského Hradiště, kde zamlada několik let žila s přítelem.
Jelena zamířila do Uherského Hradiště, kde zamlada několik let žila s přítelem. (Foto Aha! - Slávka Červená, archiv Jeleny Gorbaťuková)

Má za sebou nejtěžší cestu svého života. Jelena Gorbaťuková (54) prchla minulý týden z Kyjeva a za pár dnů dorazila do Uherského Hradiště. Naprosto vyčerpaná. „Je to strašné, potřebujeme moc vaši pomoc,“ tlumočila hned po příjezdu hlavní myšlenku svých krajanů.

„Nikdy jsem nepředpokládala, že budou umírat naši lidé a děti. Rodiče nevědí, co jim mají říci. Jak vysvětlit, co se to děje,“ řekla žena, která pracovala jako úřednice ve spořitelně. „Rodiny s dětmi se schovávají v metru, ženy tam i rodí. Bomby padají na školy, do nemocnic. Máme všichni velký strach. Obchody se vyprazdňují. Za chvíli nebude co jíst,“ líčila.

Zažila světovou

V Kyjevě zůstali její maminka a sestra s manželem a tchyní. Máma na tom není zdravotně dobře, tchyně také ne. „Když jsem přežila druhou světovou válku, snad přežiju i tuto, řekla mi mamka při mém odjezdu. Mám ale strach, že tam přijdou o život,“ svěřila se se svými obavami paní Jelena. Do Uherského Hradiště přijela proto, že zde v mládí několik let žila s přítelem a má tam ještě přátele.

Fotky do Ruska

„Putin nás zbavil normálního života. Mám přátele v Rusku, a ti budou biti za to, že jsou při nás. Posíláme jim po sítích fotografie, aby viděli, co se děje, protože tam je tato válka prezentována zcela jinak. Nevíme, co je to spát. Cestovala jsem dva dny a tady jsem uslyšela letadla. A ten strach z nich se vrátil. Celá se klepu, tu válku jsme nechtěli a nechceme,“ řekla.

Plánuje návrat

Chce se vrátit domů, do Kyjeva. „Jsem šťastná, že jsem k vám přijela živá spolu se spoustou matek s dětmi. Snad zůstane náš dům stát, město nebude celé rozbité a kamarádi a sousedé přežijí,“ řekla s pláčem.

Práci nabízí i sever Čech

Začít být soběstační a platit si bydlení i jídlo je nyní jediné, co většina uprchlíků z Ukrajiny může pro sebe a děti udělat. V Libereckém kraji s hledáním práce pomohou organizace, které utečence ubytovávají, a samozřejmě i úřady práce.

Čukalína (vlevo) společně s manželem a dcerou chtějí pracovat.

Na Frýdlantsku jsou připraveni začít se začleňováním maminek a jejich dětí okamžitě. „Chceme hlavně pro děti zajistit vzdělávání. Máme domluvené učitele, kteří budou docházet a učit nejmenší česky. Také máme domluvené pro matky pracovní pozice v okolí,“ říká Lenka Sidunová, která pomáhá koordinovat pomoc uprchlíkům na Frýdlantsku. Většina Ukrajinců najde uplatnění ve službách, nebo výrobním průmyslu.

Do práce má v plánu nastoupit také paní Čukalína (42), která před válkou spolu s rodinou uprchla z Oděsy. „Před lety jsme v Čechách pracovali. Syn zůstal na Ukrajině ve válce a my utekli sem,“ říká žena, se kterou do Frýdlantského výběžku přicestoval i nemocný dědeček (80). Tomu se narychlo po příjezdu sháněly léky. Na útěku strávili čtyři dny. V severních Čechách by mělo být přes sedm tisíc pracovních míst vhodných pro cizince.



Přečtěte si
-bello-
16. 3. 2022 • 01:13

Chce to i brejle, když neviděla , že jejich dům stojí a má tedy kde být.

yokky
15. 3. 2022 • 13:49

To chce klapky na usi👍👍👍🆒🆒🆒🆒👍👍👍👍👍🙄🙄🙄

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.