Petr Fiala po návratu z ostřelovaného Kyjeva: Strach jsem neměl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Petr Fiala po návratu z ostřelovaného Kyjeva: Strach jsem neměl

Tiskovka na letištii.
Tiskovka na letištii. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Reuters)

Návštěva o které mluví celý svět. To je úterní cesta trojice středoevropských premiérů do Rusy ostřelovaného Kyjeva. Jedním z nich byl i český předseda vlády Petr Fiala (57, ODS). Jaká byla jeho slova po návštěvě frontové linie?

Fiala po zdárném návratu do Česka včera odpoledne zopakoval, že cesta do válkou zasažené ukrajinské metropole měla hlavně symbolický význam. „Já jsem měl možnost vidět to (válku) na vlastní oči a pochopit čím si Ukrajinci prochází. Zaslouží si nás obdiv a úctu,” řekl po příletu na kbelském letišti premiér s tím, že Kyjev bojuje nejenom za sebe, ale za evropské hodnoty, jako je svoboda, demokracie a suverenita. „Ukrajinci si zaslouží co nejdříve vstoupit do Evropské unie a našim cílem je jim dveře co nejvíce otevřít,” dodal šéf ODS.

Čtyři okruhy

Kromě symboliky ale český premiér, který Kyjev navštívil spolu s předsedy vlád Polska Mateuszem Morawieckim (53) a Slovinska Janezem Janšou (63), také zmínil, že s ukrajinským prezidentem Volodomyrem Zelenskym (44) hovořil o další pomoci. „Diskutovali jsme čtyři základní okruhy, jako sankce, humanitární pomoc, vojenskou pomoc a možnosti dalších diplomatických kroků. Ukrajina ale v těchto dnech potřebuje hlavně dodávku zbraní,“ vypočítal Fiala a zmínil například protitankové a protiletecké střely. Pokud totiž podle něho bude mít modrožlutý stát dostatečné zásoby zbraní, může se lépe bránit ruským útokům, které stále více cílí na civilní oblasti.

Ceněná strategie

Ministerský předseda také ocenil, jakým způsobem Zelenskyj spolu se svým týmem a vládou Ukrajinu vedou. „Byl jsem překvapen racionalitou a strategickým uvažování. Jsou schopni vést svou zemi nejen statečně, ale i strategicky. A to je nesmírně důležité,“ popsal český premiér. Dodal pak, že by pomohlo, kdyby Unie měla v Kyjevě své diplomatické zastoupení. Většina diplomatů, včetně českého, byla totiž ze země stažena.

S helmou a neprůstřelnou vestou

Úterní cesta premiérů vlakem do válkou zmítané země, kde vojáci Vladimira Putina (69) každý den ostřelují města s civilním obyvatelstvem a kde zahynulo už nejméně sto dětí, byla podle některých expertů velmi nebezpečná. To dokazuje i fotografie českého premiéra ze zpáteční cesty, kdy i v kupé má na sobě neprůstřelnou vestu a helmu. Fiala potvrdil, že o utajované návštěvě Kyjeva věděla jenom úzká skupina jeho nejbližších lidí a že se myšlenka zrodila na francouzském summitu ve Versailles. Prozradil také, že z jeho rodiny to dopředu věděla jenom jeho žena Jana (49). „Řekl jsem to své manželce, ale požádal jsem ji, aby to dopředu neříkala ani mé mamince, ani mým dětem,“ řekl Fiala s tím, že strach neměl.

Prezident Zelenský: Silný projev podpory!

Odvážnou návštěvu tří premiérů v Kyjevě ocenil ukrajinský prezident. „Vaše návštěva Kyjeva v této pro Ukrajinu těžké době je silným důkazem podpory. Velmi si toho vážíme,“ řekl po setkání v prezidentském krytu Zelenskyj. Na své Twitteru pak zveřejnil dvouminutové video ze setkání s Fialou, Morawieckim a Janšou. Setkání se účastnil i polský vicepremiér Jaroslav Kaczynski (72), který by si přál mírovou misi na Ukrajině. „Myslím, že je nezbytné mít mírovou misi NATO, případně nějakou širší mezinárodní strukturu, ale misi, která se bude schopna bránit, která bude operovat na ukrajinském území,“ uvedl polský politik. Podle Fialy by ale toto mohlo přijít na řadu až v moment, kdy skončí boje.



Přečtěte si
-bello-
18. 3. 2022 • 13:42

jity
----
Ne - studoval na jejich Isntitutu ekonomie, turistického ruchu a soc. věcí.
Levou zadní dá náš učeň (jakýkoli ) taky.
Zejména se Zelenskému ta "turistika " povedla !

jity
18. 3. 2022 • 13:02

Zelenský je sice herec a ještě k tomu komik, ale prý vystudoval práva. Jinak každý rozumný člověk si jistě přeje aby nesmyslná válka skončila. Další Ukrajince už nezvládneme.

-bello-
17. 3. 2022 • 22:21

Pane premiére Fialo !
Jste učitel češtiny a dějepisu.
Zelenskyj je herec.
O jaké strategii se vy dva můžete vůbec bavit !
---------
Zelenskyj 2 roky usiloval o přijetí do EU/NATO , což jste Vy + EU pro bídu a zkorumpovanost té země odmítli.(Přijetí má svá pravidla, přijetí n e n í charita).
Po 2 letech herecké " strategie " Zelenského je Ukrajina v EU a to bez štemplu Bruselu a na pořád, což si klidně a konečně už přiznejte.. Obnovu Ukrajiny bude finacovat v sebezáchovném pudu celá Evropa. Bidena v US bych vynechala, bůhví jestli zítra pobere co se stalo včera.
A Vy si . prposím, připravte řeč o strategii Vašeho sezení v Poslanecké sněmovně za uplynulé 4 roky a řekněte mi, kdy jste přes Vašeho "Sašu" Vondru v EU řešili Ukrajinu, Krym, Putina a EU a jakou strategii jste vymysleli, protože její důsledky nesu já, jako občan a svou budoucnost pod Vaší strategií já vůbec nevidím růžově!
Prosím jen argumety, nikoli výkřiky a projevy a la vata, vata, vata !
Děkuji Vám.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.