UKRAJINA VOLÁ O POSILY: DO BOJE CHCE 400 ČECHŮ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

UKRAJINA VOLÁ O POSILY: DO BOJE CHCE 400 ČECHŮ!

Ukrajinští vojáci pokládají protitankové zábrany poblíž kyjevského Náměstí Nezávislosti známého jako Majdan (3. 3. 2022)
Ukrajinští vojáci pokládají protitankové zábrany poblíž kyjevského Náměstí Nezávislosti známého jako Majdan (3. 3. 2022) (Reuters)

Agresor z Kremlu je v přesile, pojďte bojovat s námi. Tak Ukrajinci vyzvali dobrovolníky ze zahraničí, aby jim pomohli zbavit se okupantů. Řada cizinců jejich volání vyslyšela a chopit zbraně se chce i na 400 Čechů. To jim ale musí umožnit politici.

Na Ukrajinu posílá většina západních zemí peníze i zbraně. Vojáky však ne, a to ze strachu, aby se válka nestala světovou. Po výzvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (44) ale narůstá počet dobrovolníků, kteří by na frontu jet chtěli. „Ozvalo se zhruba 300 zájemců,“ potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Sto lidí pak kontaktovalo ministerstvo obrany.

Prezidentská milost

Problém je, že bojovat za cizí armádu je v Česku protizákonné a hrozí za to od tří do deseti let za katrem. Povolení ale může udělit prezident Miloš Zeman (77), který už řekl, že by tomu byl nakloněný. Ředitel zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák MF DNES sdělil, že by to Rusko mohlo vnímat jako zapojení státu NATO do války. Řešením by bylo, že by lidé jeli bojovat a hlava státu by je omilostnila po jejich návratu domů. Se Zemanem o tom včera jednal premiér Petr Fiala (57, ODS). Ten se nechal slyšet, že kolektivní akce možná není. Vstřícnost by ale byla namístě. Do uzávěrky vydání nebyl výsledek schůzky znám.

Jednání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Petrem Fialou o ukrajinské krizi. (3.3.2022)

Jeden Čech už bojuje

Alespoň jeden Čech už v konfliktu bojuje. Jenže na proruské straně. Minimálně pět let válčí Pavel Botka (41) po boku separatistů na Donbase a nepřestává ani teď. „Jediné, čeho se trošku bojíme, aby Putin nedal zadní. Aby to kvůli sankcím nebo nějaké politice nevzdal,“ řekl serveru iDnes.cz. Že je v Česku odsouzený na 20 let za terorismus, ho prý netrápí.

Svět jde Ukrajině na pomoc

První z 16 tisíc zahraničních dobrovolníků jsou připraveni bránit Ukrajinu, sdělil včera prezident Zelenskyj. Jeho ministr zahraničí Dmytro Kuleba (40) už dříve uvedl, že zájem bojovat mají občané Velké Británie, Polska, Izraele, Litvy, Estonska a dalších zemí. Dánsko a Lotyšsko navíc už oficiálně zapojení dobrovolníků povolily.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Přečtěte si
vampouch
5. 3. 2022 • 01:15

Budme těm našim "vojákům" také platit doživotně rentu jako veteránům z misí? A jak jim tam hrábne tak i inavalidní důchod?

-bello-
4. 3. 2022 • 22:45

chtěla jsem napsat:
Jo, Zelenskyj zůstává se svým národem, neutekl. No a co? Je prezidentem, ne? Kdyby teď zdrhnul, jeho "národ a vlast "by si ho krutě podaly. Ví to !
400 Čechů se zapojí do války .Jako co, ale ?! Něco jako byl KFOR , tedy " UFOR " -Ukraine Force " , nebo jako "žoldáci ".Jestli žoldáci, pak čí?!

-bello-
4. 3. 2022 • 22:37

Mohl by Zelenskyj na chvilku přestat vydírat Evropu?!
Celkem bych to uvítala.Ukrajina má 44 mil. obyvatel. Nenajdou tam chlapy, aby bránili svou vlast?! Nebo neumí zacházet s moderními zbraněmi , které se tam posílají?
V tom fofru zapomíná Zelenskyj zapojit " svět ", aby vyjednával! Naopak - diktuje si a žene státy světa do kolektivní viny.
Jo, zůstává se svým národem, neutekl. No a co? Je prezidentem, ne? Kdyby teď zdrhnul, jeho "národ a vlast " by si 400 Čechů se zapojí do války. Jako co, ale ? Jako KFOR , tedy zde UFOR ¨" mírový sbor" , nebo "žoldáci ".Jestli žoldáci, pak čí?!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.