Historické puzzle trápí správce Národního parku České Švýcarsko: Pomůžete? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Historické puzzle trápí správce Národního parku České Švýcarsko: Pomůžete?

Natálie Belisová se snaží Philippův kříž zachránit.
Natálie Belisová se snaží Philippův kříž zachránit. (Foto Aha! – Michal Israel Volf a NP České Švýcarsko)

V žalostném stavu je Philippův kříž z počátku 19. století u Srbské Kamenice. Rozpadl se na několik kusů a Správa Národního parku České Švýcarsko by se ráda postarala o jeho obnovu. Nikdo ale zatím nedokázal kříž znovu poskládat do správného tvaru. Park teď volá o pomoc.

Připomíná to klasickou dětskou skládačku nebo tzv. puzzle, jehož díly ale do sebe příliš nezapadají. Philippův kamenný kříž se totiž před dlouhými lety rozpadl na menší části, které se už nepodařilo do sebe správně poskládat. Pracovníci NP České Švýcarsko si nad ním lámou hlavu už dlouhých 14 let od doby, kdy jeho jednotlivé díly v lukách pod Růžovským vrchem u Srbské Kamenice nalezli.

Neúplný hlavolam

„Stav kříže byl už v roce 2008 tristní. Jednotlivé kusy zarostly křovinami. Po vyklučení prostoru se sice povedlo odhalit řadu částí, ale už tehdy bylo zřejmé, že skládačka nebude kompletní,“ vzpomíná jedna z pracovnic parku Natálie Belisová. Jednotlivé díly nechala správa odborně zaměřit, kýžené ovoce to ale nepřineslo. „Kameny do sebe logicky nezapadaly a obnova byla odložena s nadějí, že se podaří časem nalézt nějaký klíč k řešení. Bohužel žádný zázrak se ani po takové době nekoná,“ krčí rameny Natálie Belisová. Mezitím si navíc někdo odnesl část s vytesaným datem vzniku kříže.

Ani fotky, ani kresby

Park se spojil s historiky, kteří se snažili najít jakékoliv obrazové materiály Philippova kříže, které by pomohly pamětihodnosti vrátit její podobu. Vše bylo marné. „Žádnou starou fotografii či kresbu se prozatím nalézt nepodařilo, není se tak oč opřít. Na mapách sice kříž zachycen byl, jeho zobrazení je však pouze schematické a neřídilo se skutečným tvarem,“ přiblížuje mluvčí parku Tomáš Salov. Z jednotlivých dílů tak lze vyčíst jen kusé informace. „Podstavec byl vyzděn z pískovců a zřejmě není celý, na odlehlé straně soklu je patrné, že do něj byla uchycena vzpěra kříže,“ doplňuje Natálie Belisová.

Prosby o pomoc

Pomoci obnovit kříž by mohly proto jen dobové fotky nebo pamětníci. Správa parku tak prosí o moc. „Voláme všechny, kdo mají 3D technickou fantazii, a ještě lépe ty, kdo by věděli o staré fotografii, aby se a nás obrátili. Pokud vás napadne, jak by dílky puzzle do sebe zapadaly, co všechno chybí dodělat, abychom kříž mohli uvést do původního stavu, budeme vám za pomoc a radu vděčni,“ prosí Natálie Belisová. Kříž ale zřejmě nebyl vysvěcen, a tak ho farář opomenul zaznamenat při soupisu křížů, z nichž lze zjistit i podrobnosti o jejich podobě.

Víte, že...

...kříž postavil v roce 1808 na svém pozemku sedlák Franz Josef Philipp z usedlosti čp. 99? Bylo to z vděku, že mu vrchnost prodala pozemky na plánovanou stavbu menší továrny.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.