Vandalové v Českém Švýcarsku: Ničí cenné skály | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vandalové v Českém Švýcarsku: Ničí cenné skály

Nejčastěji nacházejí strážci srdce se jmény.
Nejčastěji nacházejí strážci srdce se jmény. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Vyzbrojeni spreji a nožíky vyráží někteří turisté do útrob panenské přírody v NP České Švýcarsko. Tam pak ničí přírodu a především pískovcové skály.

„Vytvářejí tam nevzhledné graffiti a rýpou do skal různé obrazce. Každoročně napočítáme desítky nových malůvek. Například tady někdo vyryl obrazce hned vedle 70 milionů let starých zkamenělin, které dokládají tehdejší přítomnost moře,“ ukázal mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov. Obrazce pak musí správa parku pracně a velmi opatrně odstraňovat. „Některé mimo dohled časem zarostou třeba mechem, ale ty malůvky v turistickém dosahu mnohdy čistí odborní restaurátoři,“ vysvětluje Salov.

Pokuta je neodradí

Sprejeři a vandalové můžou od strážců parku dostat za poškozování skal až 10 tisíc pokuty. Ani to ale některé neodradí. „Potřebovali bychom navýšit kapacity, abychom mohli pokrýt oblast častějšími hlídkami. Odhalit takového vandala je totiž mnohdy téměř nemožné,“ dodává Tomáš Salov.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.