Největší česká synagoga v Plzni: Oprava za 100 milionů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší česká synagoga v Plzni: Oprava za 100 milionů

Velká synagoga v Plzni.
Velká synagoga v Plzni. (Foto Aha! – Z. Schnapka, R. Kodera)

Největší synagoga v Česku, plzeňská Velká synagoga z konce 19. století, se po třech letech opět otevře. Významná dominanta města má za sebou důkladnou opravu za sto milionů.

Rekonstrukcí prošly vnitřní prostory a opravený je i přilehlý Rabínský dům. „Cílem nebylo pouze navrácení synagogy do žádoucího stavu, ale zároveň přestavba celého komplexu budov pro široké využití. Rádi bychom, aby byla významným místem na kulturní mapě města a prostorem pro živou kulturu,“ řekl předseda Židovské obce Plzeň Jiří Löwy.

Velká synagoga v Plzni.

Znovuotevření zahájí druhou dubnovou neděli průvod se svitkem největší plzeňské tóry, náboženského textu, ze Staré synagogy. Odborníci teprve nedávno zjistili, že tato tóra nepochází z Plzně, ale nechal ji v roce 1896 při příležitosti narození syna vyhotovit šťastný otec v německém Straubingu. Jak se dostala do Plzně, je záhadou.

Expozice o Židech

Horní galerie synagogy budou hostit stálou expozici věnovanou židovským památkám v kraji. Jednotlivé fotografie si návštěvníci rozkliknou na dotykových obrazovkách. „Zařazeny jsou i archivní fotografie přestavěných nebo dnes již neexistujících synagog a dalších objektů,“ uvedl kurátor výstavy Radovan Kodera. V přízemních bočních chodbách se počítá se sezonními výstavami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.