Kamenný hrad Loket čeká oprava: Do střechy zatéká! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kamenný hrad Loket čeká oprava: Do střechy zatéká!

Hrad Loket potřebuje novou střechu i krovy.
Hrad Loket potřebuje novou střechu i krovy. (Foto ara)

Krovy napadené dřevomorkou. Takovou závadu se v následujících letech pokusí opravit na hradu Loket. Do památky staré 800 let kvůli tomu zatéká.

Podle správce objektu se stav dřevěných krovů v kamenném hradě Loket neustále zhoršuje. „Dřevěné šindele jsou tady více jak dvacet let, to znamená, že přeplášťování je nutné. Průběžně sem v některých místech zatéká, samozřejmě na to vždy zavoláme firmu, která místo zalátá,“ říká ředitelka hradu Jana Těžká. Provizorní opravy podle ní již nemají smysl. Ve špatném stavu jsou i stoleté trámy, což rovněž potvrdil podrobný průzkum. Město na obnovu památky z první poloviny 13. století vydá 40 milionů.

Věznili tu Karla IV.

Hrad Loket se tyčí na skále nad zákrutem řeky Ohře. Postavili jej v první polovině 13. století Přemyslovci. Když hrad převzal Jan Lucemburský, nechal v loketském sklepení z obav, že jeho manželka Eliška Přemyslovna se chopí moci, věznit tři měsíce teprve tříletého syna Václava, později korunovaného císaře Karla IV (1316 – 1378).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.