Požár v Českém Švýcarsku: Slzy za shořelé chaty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Požár v Českém Švýcarsku: Slzy za shořelé chaty

Na Děčínsku hoří lesní porost a historické chaty.
Na Děčínsku hoří lesní porost a historické chaty.  (HZS Ústeckého kraje )

Smutek zasáhl Národní park České Švýcarsko. Na Tokáni nedaleko Rynartic zničil mohutný požár dvě historické lovecké chaty. Požár zasáhl i okolní les. Na místě se vystřídalo 16 hasičských jednotek a také hasící vrtulník.

Oblíbené místo nejen turistů, malířů, ale také například zpěváka Karla Gotta (†80) vzalo zasvé. Právě Gott si vybral krásy Českého Švýcarska k odpočinku na sklonku života, když si s rodinou postavil v nedaleké Doubici roubenku. Jen pět kilometrů od místa, kde se včera před sedmou ráno začaly nekontrolovaně šířit mohutné plameny.

Kouř z lesa
„Revírníci vyrazili do lesa, protože z něj viděli stoupat kouř. Hledali původně lesní požár a zjistili, že hoří dvě chaty Na Tokáni, které donedávna sloužily jako ubytovací a restaurační zařízení,“ řekl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Požár se rychle šířil a kvůli suchu zasáhl i les v okolí. „Na místo vyrazilo 16 hasičských jednotek, povolán byl i vrtulník se speciálním hasicím vakem, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu,“ sdělil mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Turisté jsou nešťastní
Chaty byly romantickým cílem turistů. Někteří z nich se nedokážou smířit s tím, že dvě z celkem pěti chat pohltily plameny. „Byla jsem tam před týdnem a musím říct, že mne to velmi zasáhlo, to musí každého, kdo si váží historie, starých staveb a okolní přírody,“ posteskla si Miluše Fryčová z Rumburku. A stejně to vnímá i Jan Smitka (50) z České Lípy. Se svým otcem, který Na Tokáni kdysi správcoval, trávil v chatách několik let. „Po vojně jsem mu tam pomáhal. Dělali jsme tam rozvody elektriky, vodu, hodně mi to přirostlo k srdci. Je to pro mě jako pro křesťany, když hořel Notre Dame v Paříži. Mám slzy v očích,“ svěřil se pamětník.

Honitba šlechty na Děčínsku
Historické prameny se zmiňovaly o první lovecké chatě Na Tokáni již v roce 1567 a v průběhu 17. století v oblasti vyrostla obora. Modernější lovecký zámeček vybudoval v roce 1833 Rudolf Kinský (†33) a od té doby hostil kromě lovů i diplomatické delegace. Mezi lety 1905 a 1909 objekty dvakrát vyhořely. Jejich současnou podobu navrhl vídeňský architekt Otta Gröger, který v roce 1938 vybudoval hájovnu, restauraci i budovu penzionu.

Zničené unikáty
Proč začalo hořet, zatím nedokáže nikdo odhadnout. Unikátní budovy ale téměř celé lehly popelem. „Ztráta je to veliká, budovy jsou zajímavé tím, že působí jako sruby, ale vesměs jsou to zděné stavby obložené dřevem. To lze vidět bohužel i z ohořelého torza, vystupují zdi a komíny,“ shrnul Antonín Kadlec z Národního památkového ústavu.

Milionové škody
Obě budovy koupil před časem holandský podnikatel. Letos je pronajal hoteliérce Janě K., která chtěla v pondělí zahájit sezonu. „Nejdřív nás zbrzdil koronavirus a teď jsme přišli i o veškeré vybavení. Vůbec nevím, co bude dál,“ svěřila se provozovatelka. Škody budou nedozírné, pojištění ale zatím žena neměla. „Ještě jsme to nestihli. A jestli má objekty pojištěné majitel, nevím, nechce s nikým teď mluvit,“ uzavřela žena.

Požáry v 21. století: Hrad Pernštejn i Libušín na Pustevnách
Rozsáhlé požáry se bohužel v posledních letech nevyhnuly hned několika českým kulturním památkám. Největší finanční škodu 150 milionů způsobil oheň vzniklý zkratem elektrického vedení v zámku Zahrádky na Českolipsku v lednu 2003. V dubnu 2005 vzplanula během oprav podlahy sýpka a čtvrtá brána Pernštejnu na Brněnsku a oheň nenávratně zničil přes 700 historických předmětů. Škodu přes 100 milionů způsobil i požár chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech v březnu 2014.

Unikátní obraz
Tokáň zaujala například i významného malíře Wenzela Salomona (1874 – 1953), který pocházel z Děčínska. Obraz umělce ukazuje, jak malebná část Národního parku České Švýcarsko to byla. Malba v současnosti patří majiteli Staré Hospody v Doubici, Karlu Rezkovi (69). „Pochází z roku 1923 a koupil jsem ji kdysi od staré německé ženy, říkali jsme ji Líza, protože mám k tomu místu niterný cit. Ten obraz je opravdu překrásný a je až zdrcující, že to místo už nikdy nebude stejné. Zůstane tam jen díra,“ posteskl si majitel.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.