Rádce Aha! Jak se vypořádat se stresem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Rádce Aha! Jak se vypořádat se stresem

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Stres je obranná reakce lidského organismu, která nemusí jen škodit. Při něm se v těle vyplavují hormony kortizol a adrenalin. Tyto hormony způsobují tzv. reakci »bojuj, nebo uteč«. Který ničí zdraví?

Tělo je připraveno na to, aby mohlo rychle reagovat a ochránit nás například před zraněním. Špatným stresem nazýváme chronický stres. „Pokud ho zažíváme, do těla se nám neustále vyplavuje v malém množství kortizol a adrenalin,“ vysvětluje lékárnice Ivana Lánová. „V dlouhodobém měřítku mají tyto dva hormony bohužel negativní vliv na náš organismus. Lidé trpící chronickým stresem jsou pak daleko více náchylní k různým onemocněním, ať je to obyčejná viróza, nebo pak už vážnější nemoci tipu diabetes, infarkt a rakovina,“ dodává.

TYPICKÉ PŘÍZNAKY

■ NÁLADOVOST
■ PORUCHA SOUSTŘEDĚNÍ
■ ÚZKOST
■ DEPRESE
■ BOLESTI HLAVY
■ ZAŽÍVACÍ OBTÍŽE
■ PORUCHY SPÁNKU
■ SNÍŽENÉ LIBIDO

Jak problémy zvládat?

Nejčastěji se doporučuje pravidelná fyzická aktivita a různé relaxační techniky. Například jóga je spojením obojího. Postačí i pravidelná procházka v přírodě. Můžete zkusit i různá dechová cvičení, která zaberou pár minut a zvládnete je i v kanceláři.

Máte v životě vše pod kontrolou? Pokud si nejste jistí, mrkněte na:

https://zivot.nativecnc.cz/

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.