Britští psychologové varují: Samotáři umírají dřív! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Britští psychologové varují: Samotáři umírají dřív!

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Až zase jednou zůstanete večer sedět doma namísto povyražení s přáteli, vzpomeňte si na tohle: Samota prokazatelně snižuje věk dožití až o 5 let! To není legrace, nýbrž nejnovější poznatek britských vědců. Společenská izolace škodí srdci, mozku i hormonálnímu systému…

„Samota je závažný problém, který začal restrikcemi během pandemie a v současnosti stále narůstá,“ varuje vedoucí vědecké skupiny Robin Hewings. Lidé si odvykli stýkat se s lidmi. Řada firem ponechala možnost pracovat z domova, naučili jsme se nakupovat on-line, a tak ostatní k životu vlastně nepotřebujeme. Sociální distanc však způsobuje řadu život ohrožujících problémů…

  1. SMRSKÁVÁNÍ MOZKU
    Přesně to se s mozkem děje, když není delší dobu zapojený do společenské interakce. Setkávání s lidmi včetně rozhovorů totiž vytváří nová spojení mezi mozkovými buňkami a centrum našeho myšlení tak zůstává ve střehu. Když mozek podněty nedostává, v podstatě ubývá na objemu. A hrozí rozvoj demence.
  2. KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ
    Sociální distanc zkracuje lidem nad 60 let život až o 5 let. Při pocitu osamění v těle roste hladina stresového hormonu kortizolu. V důsledku toho dochází ke zvýšení krevního tlaku, hladiny glukózy a cholesterolu v krvi. Což zavání ucpáním cév, a tedy i mrtvicí nebo infarktem.
  3. RIZIKO CUKROVKY
    Osamělí lidé mají o 26 % vyšší riziko rozvoje diabetu 2. typu. Opět za to můžou hormony, konkrétně kortizol a adrenalin. Oba se vyplavují při dlouhodobějšímu vystavení stresu – a ten vzniká, když máme pocit, že jsme na všechno sami.
  4. ZTRÁTA IDENTITY
    Pokud není partner k debatě, oponent či jen diskutér, přestáváme si uvědomovat sebe sami. Je to, jako by vám doma chybělo zrcadlo, říkají psychologové.
  5. ZHORŠENÍ POHYBU
    Opuštění lidé pomaleji vstávají ze sedu, hůře se pohybují a bojují s nestabilitou. Chybí jim dostatek fyzické aktivity, ať už to jsou pouhé procházky do hospody na pivo, nebo kolektivní sportovní vyžití.

JAK Z TOHO VEN?

Pocity osamění rychle zažene fyzický kontakt, ideálně s osobou opačného pohlaví. Psychologové z univerzity ve skotském Stirlingu tvrdí, že denně stačí jen několik minut objímání nebo obyčejného držení za ruce. Pomůže ale i psaní dopisů, mailů nebo chatování. Je to pochopitelně i výzva pro potomky, aby nezanedbávali návštěvy rodičů a prarodičů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.