Myslete pozitivně! Dneska je na to pravý den! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Myslete pozitivně! Dneska je na to pravý den!

Myslete pozitivně
Myslete pozitivně (Shutterstock.com)

Pozitivní myšlení a optimistický postoj mají vliv nejen na duševní pohodu, ale i na zdraví. A je to dokázané! Navíc na dnešek připadá Den pozitivního myšlení. Aha! vám prozradí, jak na to.

To, že naše myšlenky mají velkou sílu a ovlivňují naše emoce a tělesné reakce, dokázal už počátkem 20. století francouzský lékárník a psychoterapeut Emile Coué, který objevil u svých pacientů sílu pozitivní autosugesce. Současné studie potvrzují, že mozek nedělá rozdíl mezi tím, co prožíváme, a tím, co si představujeme. Takže pokud si představujeme a prožíváme do detailů situaci, která nastane (např. důležitý pohovor v práci), ve chvíli, kdy k situaci dojde, má mozek pocit, že už to prožil a dostane se do takového emocionálního stavu, který si předtím vytvořil.

Nejde o předstírání

Pozitivní myšlení rozhodně není předstírání, že je něco skvělé, když tomu tak není. Pokud jsme smutní, máme vztek, je potřeba tyto emoce prožít a nechat je odejít. Pozitivní myšlení znamená vidět možnosti a neztrácet ﷯naději v nepříjemných situacích. Neustálý pesimismus zatěžuje mysl, omezuje výběr možností a vytváří v nás stres, vytváří úzkosti, a to má pak dopad i na zdraví.

Ujel vám ráno autobus?

Najděte si na tom to dobré! Chcete být mezi těmi, které rozhodí jakákoliv drobnost a zkazí jim den, nebo chcete patřit mezi ty, kteří si na všem dovedou najít něco dobrého? Negativně: To je zase den! Už teď nestíhám. Ještě přijdu pozdě do práce a budu mít toho nad hlavu. Nestihnu se ani naobědvat. Pak večer doma vyjím lednici a ještě víc ztloustnu. A to jen kvůli tomu, že mi ujel autobus! Pozitivně: Aspoň se projdu, stejně jsem měl/a v plánu jít dnes na procházku. A budu mít čas utřídit si myšlenky a do práce přijdu s čistou hlavou. Dneska budu maximálně produktivní.

7 tipů, jak na to?

• Buďte vděční a ceňte si všech dobrých i samozřejmých věcí, které se vám v životě dějí. Nedaří se vám v práci? Buďte vděční, že máte střechu nad hlavou, jste zdraví, máte kamarády apod. Máte problémy v osobním životě? Užívejte si to, že máte večer pro sebe .

• Používejte pozitivní slova v mluvě i v mysli. Všimněte si rozdílu: Nepomohl/a bys mi, prosím? Pomohl/a bys mi, prosím?

• Seďte a choďte s narovnanými zády. Náš fyzický postoj má vliv na to, jak se cítíme a jakou energii ze sebe vyzařujeme.

• Očekávejte úspěšné výsledky. Předpokládejte, že vše dobře dopadne. Nepřipouštějte si možnost, že by se vaše snaha nevyplatila.

• Radujte se z maličkostí. Na konci každého dne najděte vždy alespoň jednu pozitivní věc, i když jde o maličkost.

• Neutápějte se v negativních myšlenkách v situaci, kterou neovlivníte. Přijměte realitu a berte to jako hotovou věc.

• Buďte odolní. Negativní věci nás učí vyrovnat se s neúspěchem, zklamáním a můžeme z nich čerpat poučení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.