Jak zlepšit vztahy s matkou svého partnera? Prokoukněte ji | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Jak zlepšit vztahy s matkou svého partnera? Prokoukněte ji

Ona vždy bude znát vašeho muže lépe, než vy.
Ona vždy bude znát vašeho muže lépe, než vy.  (Shutterstock.com)

Můžeme k ní vzhlížet, nebo nenávidět. Rádi se jí svěříme, anebo ji naopak pomlouváme. Tchyně však patří do našeho života a každá ke své roli přistupuje jinak. Zkuste v následující typologii (pečlivě cizelované s psychology) u příležitosti mezinárodního dne tchyní poznat tu svou. A zahrát si pochopitelně mohou i samotné tchyně.

1/ Tchyně pečovatelka

Od svého dítěte se ještě neodpoutala a nelibě nese, že její roli převzal někdo jiný. Ačkoli pomoc nevyžadujete, bez ohlášení se zjeví s kotlem guláše, tajně vám vyžehlí košile, přemístí v bytě květiny, aby měly více světla. Všechno to dělá ráda. S láskou! A vy si připadáte neschopně! Vztahy mohou s trochou tolerance být bezproblémové, chce to jen jasně nastavit hranice. Tchyně pečovatelka bývá ale fajn babičkou.

2/ Tchyně soupeřka

Urputný typ tchyně, partnera nebo partnerku svého potomka bere jako hrozbu a kritizuje úplně všechno! Málo vyděláváte, také lenost, špatně vyžehlené prádlo. Výhodou i je, že tak činí pouze před svým dítětem, a tak vy – když vám to vaše drahá polovička neřekne – nemusíte o ničem vědět. Váš protějšek se ocitá v nezáviděníhodné situaci mezi matkou a životní láskou. Z toho se špatně dostává. Když hranice nenastaví on, vaše vztahy s tchyní budou spíše na bodu mrazu.

3/ Tchyně generál

Řídit, organizovat, rozkazovat, to je její parketa! Je zvyklá, že má poslední slovo a nehodlá se privilegia vzdát, ani když už je dítě z domu. Velmi otevřeně vás kritizuje, rozdává nevyžádané rady, nebo dokonce rovnou rozhoduje i za vaši část rodiny. Vyjednávání s ní je těžké, protože ani důrazné »ne« na ni většinou neplatí. Máte tedy dvě možnosti: buď se vzdát a smířit se s životem pod její taktovkou, nebo ji ignorovat a přerušit s ní styky.

4/ Tchyně rodinný typ

Vždycky snila o velké rodině a očekává, že své děti i vnoučata bude mít neustále nablízku. Patrně vás bude přesvědčovat, abyste se přestěhovali do její blízkosti nebo abyste ji alespoň pravidelně navštěvovali. Na druhou stranu jí nejde o hádky, pouze o to, aby nebyla sama. Pokud budete vstřícní, může se stát vaší dobrou kamarádkou, k níž si sem tam rádi zajdete pro radu nebo jen tak na popovídání.

5/ Falešná tchyně

A sakra, vy jste jí vážně nesedli. Ale žádné strachy, jí by asi nevoněl nikdo. Nedokáže se smířit s tím, že už ji váš partner (nebo partnerka) tolik nepotřebuje, a za každou cenu si potřebuje zpátky vydobýt pozici. Proto se k vám chová jako nejlepší kamarádka. Za zády ale pomlouvá a dělá všechno pro vaši špatnou pověst. Pokud jste prokoukli její taktiku, běžte jí na ruku. Pomáhejte, povídejte si s ní, vyhovět všem jejím (byť hloupým) přáním, buďte nad věcí. A třeba to klapne.

6/ Nestárnoucí tchyně

Přestože už má věk a okolí jí radí co nejvíc odpočívat, ona si naplno užívá podzimu života. Cestuje, seznamuje se s novými lidmi, miluje dobrodružství. A tak si vás moc nevšímá. Možná ji dokonce budete muset prosit, aby k vám přišla na návštěvu, nebo pohlídala děti – což mimochodem nedělá moc ráda, protože to nabourává její plány. Pokud s ní budete sem tam podnikat nějaké akčnější výlety, může se stát dobrou parťačkou.

7/ Tchyně za milion

Není jich mnoho, ale existují! Tahle tchyně poradí, jen když si o radu sami řeknete. Přijde k vám, jen když ji pozvete. Nedělá scény, a když se jí něco nezdá nebo nelíbí, diskrétně si o tom s vámi promluví. Respektuje dokonce váš způsob výchovy vnoučat, což se moc často nevidí. Je rozumná, milá a vstřícná, rodinný poklad.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.