Je tu revoluce v exekucích: Vymáhání dluhů dostalo lidštější tvář | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Je tu revoluce v exekucích: Vymáhání dluhů dostalo lidštější tvář

Neurvalé exekuce u dlužníků- -seniorů by měly skončit.
Neurvalé exekuce u dlužníků- -seniorů by měly skončit. (Foto Profimedia.cz)

Čechy v letošním roca čeká nejpřevratnější změna v exekucích za posledních 20 let. Aha! vám přináší podrobný přehled těch nejzásadnějších změn.

Čechy v letošním roce čeká nejpřevratnější změna v exekucích za posledních 20 let. Aha! vám přináší podrobný přehled těch nejzásadnějších změn.

  •  Drobné exekuce do 1500 korun po 3 letech bezvýsledného vymáhání skončí. Exekutor pak za každou zastavenou exekuci dostane 1050 korun a u jednoho člověka bude mít nárok na proplacení pěti podobných. Exekutora vyplatí stát. Odškodněni budou i věřitelé. Ti si budou moci z daní odečíst 450 korun za každou zastavenou pohledávku.
  • Pokud v době posledních 6 let od provedení exekuce nestačí vymožená částka ani na úhradu nákladů exekuce, vyzve exekutor věřitele, aby mu dal souhlas s jejím zastavením. Věřitel s tím ale nemusí souhlasit a bude stačit, když zaplatí tzv. zálohu na další vedení exekuce a vymáhání bude pokračovat další tři roky. Neúspěšné exekuce ale budou definitivně zastavovány nejpozději po 12 letech vymáhání. Nová úprava přitom počítá i s možností osvobození od úhrady zálohy z důvodu finanční situace při doložení majetkových poměrů oprávněného.
  • Dlužník bude nově splácet nejprve jistinu, tedy původní dluh, poté úrok, následně úrok z prodlení a až nakonec přijdou na řadu náklady věřitele. V praxi jde o zásadní změnu – lidé budou mít větší naději, že se dluhů zbaví, protože když ho splatí, přestanou jim naskakovat další a další úroky.
  • Nově do exekuce nemohou být lidem zahrnovány příspěvky k důchodu pro osoby postižené komunistickým režimem a účastníky odboje. Dále pak také exekuci nepodléhají částky potřebné na úhradu nákladů za poskytování sociálních služeb v pobytové formě, jedná se například o pobyty v domovu pro seniory, týdenním stacionáři, lůžkovou péči a další zvláštní zařízení. ● Dochází ke zlidštění exekucí u dlužníka doma. Nově už nepůjde takto postupovat proti důchodcům s penzí pod minimální mzdou, tělesně postiženým (II. a III. stupeň invalidity) a dětem. Ostatní dlužníci se této nepříjemnosti mohou vyhnout dobrovolným zaplacením 1500 korun měsíčně ze svého nezabavitelného minima. Pokud však dlužník disponuje majetkem, jehož hodnota přesahuje 54 tisíc korun, může ho exekutor zabavit.
  • Plátce mzdy bude muset exekutorovi sdělit údaje o mzdě a všech dalších příjmech či srážkách zaměstnance (tj. dlužníka).
  • Zavede se centrální úřední deska vedená Exekutorskou komorou, která bude veřejně dálkově přístupná. Adresáti, kteří budou špatně 
k zastižení, budou prostřednictvím této desky vyzváni, aby si písemnost vyzvedli anebo požádali o zaslání na jinou adresu.
  • Člověk s více exekucemi musel dosud kontaktovat každého vykonavatele zvlášť, aby zjistil, kolik komu dluží a za co. Nově exekutoři musí v centrální evidenci pravidelně aktualizovat informace a nově uvádět i celkovou vymáhanou částku, ne jenom původní dluh, jako tomu bylo dosud. Na každého člověka v exekuci totiž v průměru připadá šest řízení. První výpis z registru má být zdarma, další budou za poplatek.
  • Od srpna budou muset exekutoři a další lidé na straně vymáhání nahrávat telefonní hovory s dlužníky, ukládat je a v případě nutnosti doložit. Dlužník do této složky bude mít právo nahlédnout.

»Milost« do 28. ledna

Generální pardon, známý jako Milostivé léto, byl vyhlášen na tři měsíce, od 28. října 2021 do 28. ledna 2022. Kdykoliv během této doby je možné svou exekuci doplatit. Dlužníkům se tak odpouští úroky a penále, což v některých případech bývají vysoké částky. Týká se to ale pouze dluhů veřejnoprávním subjektům, u soukromých firem toto neplatí. Podmínkou využití Milostivého léta je, že dlužník se nesmí nacházet v insolvenčním řízení a zároveň musí být exekuce vyřizována soudním exekutorem. To znamená, že do akce nespadají dluhy, které napřímo vymáhá například celní nebo daňová správa. Nejpozději do 28. 1. 2022 je třeba uhradit jistinu a náklady ve výši 750 Kč (+ DPH), zbývající náklady, penále a poplatky jsou odpuštěny a stávají se nevymahatelnými. Další podrobnosti se dozvíte na internetové stránce: www.milostiveleto.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.