Mládě orangutana Kawi v Zoo Praha slaví: UŽ JE MU ROK! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Mládě orangutana Kawi v Zoo Praha slaví: UŽ JE MU ROK!

Nad světem, který objevuje, stále žasne.
Nad světem, který objevuje, stále žasne. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník, Oliver Le Que, Tereza Mrhálková)

První narozeniny slaví orangutánek Kawi v Zoo Praha. Zítra to bude rok, co přišel na svět. Jedlé dárky dostal s předstihem a i když ho k nim dospělí pustili až jako posledního, i vyjedený hlavolam si užil.

Za rok života udělal Kawi už velké pokroky. Začíná se osamostatňovat. Rostou mu další zuby, ochutnává stále více krmení dospělých. „Nejraději má sladké ovoce. Orangutanům dáváme spíše exotické, například papáju, avokádo, mango, hodně jim chutnají fíky,“ říká vrchní chovatel primátů Martin Vojáček. A tak u příležitosti Kawiho narozenin dostala rodinka sladké hlavolamy. „Byly to plastové trubky s navrtanými dírami, aby do nich bylo možné prostrčit větvičky okusu. Dovnitř jsme dali oblíbené ovoce,“ popisuje chovatel. 

Orangutani museli přijít na to, že je třeba větvičky, které jsou pro ně také k snědku, vytáhnout, a pak vydolovat ven i plody. Kawi už začíná také trénovat jednu z důležitých dovedností orangutanů, a to stavbu hnízda. „Jsou to první pokusy. Dřevitku cupuje, zkouší si do ní lehat,“ dodává Vojáček. Chovatelé mu proto jedno hnízdo věnovali jako druhý dárek. Hned ho ale zabavila máma. „To nevadí. Do šesti až sedmi let bude Kawi stejně spát v jednom hnízdě s ní,“ vysvětluje chovatel.

Setkání za sluníčka

Indonéská džungle, v níž orangutani v Zoo Praha žijí, je v současné době kvůli rekonstrukci uzavřena, ale za slunečného počasí mohou návštěvníci stále ještě vidět Kawiho i s rodinou ve venkovním výběhu.

Jak ke jménu přišel

Nezkrácené jméno Kawiho zní Pustakawan, což znamená v indonéštině knihovník. Jméno odkazuje na slavného fantasy spisovatele Terryho Pratcheta, který pražskou zoo před více než 20 lety navštívil a také se angažoval v ochraně orangutanů. V jeho díle Zeměplocha vystupuje postava orangutana knihovníka.

Víte, že...

...orangutani si každou noc staví nová hnízda z větví a listí a ráno je opustí? Staví si je v korunách stromů 20 až 30 m nad zemí. Orangutan je totiž největší stromový savec na světě a ze stromu slézá jen výjimečně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.