Šimpanzi v Safari Parku dostali zrcadlo: Kdo je tady nejkrásnější? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šimpanzi v Safari Parku dostali zrcadlo: Kdo je tady nejkrásnější?

Pečuje o svůj chrup. Nečistoty soustředěně odstraní.
Pečuje o svůj chrup. Nečistoty soustředěně odstraní. (Foto Safari Park Dvůr Králové/Simona Jiřičková)

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je v zemi zdejší nejkrásnější? Šimpanzí slečna »M« v Safari Parku ve Dvoře Králové. Rozhodně o tom sama nepochybuje a světu to dává sebevědomě najevo.

Zrcadlo dostali šimpanzi pro zpestření života. Rádi se do něj dívají všichni ze šestičlenné skupiny, ale patnáctiletá Em, jak nejmladší z nich nazývají chovatelé, si to užívá nejvíc. „Čistí si oči, mezizubní prostory a prohlíží si dásně. Někdy na sebe dělá grimasy,“ prozradila na Em chovatelka Alice Ryšavá.

Čeká ji postup

Em je zatím na konci hierarchie, ale díky své troufalé povaze i vlohám stratéga má prý našlápnuto stát se jednou šéfkou harému, a to zejména v okamžiku, kdy porodí mládě. Je na ní znát, že ji vychovávala dominantní matka a že jako vysoce postavené mládě měla privilegia. „Je drzá suverénka. Nenechá si nic líbit. Provokuje, a když vyvolá konflikt, uteče a nechá ostatní, ať si to vyříkají. Umí být ale i přátelská a probíráním srsti si získává sympatie ostatních včetně vůdčího páru,“ dodává Ryšavá.

Šimpanzí krasavice má ráda sladké

Exotické ovoce dávají chovatelé šimpanzům do ruky, aby dostal každý svůj díl, protože sladkého nesmí jíst moc, aby netloustli. Když ale krmí tzv. rozhozem zeleniny a sezonního ovoce, napakuje se Em nejrychleji co největším množstvím jablek nebo třešní. Ne všichni šimpanzi jsou ale na sladké. „Je to jako u lidí. Například samice Babeta dává přednost pálivým paprikám a cibuli,“ dodává chovatelka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.