Trápení siamských dvojčat z Afriky skončilo: ODDĚLILI JE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Trápení siamských dvojčat z Afriky skončilo: ODDĚLILI JE!

Dvojčata před prvními rentgeny.
Dvojčata před prvními rentgeny. (Foto Twitter)

Ta operace vstoupí do dějin! Lékaři v tureckém Istanbulu 27 hodin oddělovali devítiměsíční dvojčata z Kamerunu, která se narodila srostlá v pánvi. Zákrok proběhl úspěšně a rodiče dnes už samostatných dětí jsou nadšení.

Lékaři specializované kliniky Acibadem Altunizade Hospital v Istanbulu měli před sebou mimořádně těžký oříšek. Na jaře se na ně prostřednictvím kamerunského prezidenta obrátili Anne Caroline a Richard Akweovi, jejichž dvojčata Alžběta a Marie se narodila srostlá v úrovni kyčlí a dolní části páteře. Hrozně trpěla, proplakala například i veškeré kojení. Týmu odborníků pak trvalo sedm měsíců, než vše pečlivě přípravili. Hodlali využít nejmodernější technologie a počítačové 3D modely.

Neztratili naději

Lékaři se museli hlavně ujistit, že oběma dětem bude v budoucnu fungovat pohybový aparát, trávicí i vylučovací soustava a že budou jednou schopny i založit rodinu. Operace skončila velkým úspěchem! Alžběta s Marií jsou nyní nejen od sebe, ale dokonce mimo kliniku! Holčičky se cítí dobře, jejich rodiče jsou nadšení. „Nikdy jsme neztratili naději. Jsem tak šťastná, že nenastaly žádné komplikace,“ uvedla jejich matka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.