Tajemství kyseliny hyaluronové: Nakapejte si krásu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tajemství kyseliny hyaluronové: Nakapejte si krásu

Kyselina hyaluronová vám dopomůže ke krásné pleti bez vrásek!
Kyselina hyaluronová vám dopomůže ke krásné pleti bez vrásek! (Shutterstock.com)

Slyšíte o ní ze všech stran, především v reklamách na omlazující kosmetiku. Řeč je o kyselině hyaluronové. Pokud jí máte v pokožce dostatek, odrazí se to na vašem vzhledu. Bohužel, příroda to zařídila tak, že věkem tato kyselina z organismu postupně ubývá.

Ne náhodou je kyselina hyaluronová (HA) v centru zájmu vědců a lékařů již několik desetiletí. „Je velmi důležitou součástí lidského těla, která zajišťuje udržení vody v pleti, bezbolestný pohyb, má vliv na kondici kloubů, na stav a vzhled vlasů, sliznic a mnoha dalších věcí. Je prostě součástí zdraví i krásy,“ vysvětluje Katarína Demetriou z Pharma MKL.

Nedostatek = dehydratace

Je potřeba kyselinu hyaluronovou do těla dodat, protože nedostatek způsobuje dehydrataci pokožky. Ta je pak tenká a snadno se poškodí. Přes ranky mohou do těla proniknout choroboplodné zárodky. Nedostatek HA v kloubní tekutině zas způsobuje bolest při pohybu. A určitě je potřeba zmínit, že úbytkem kyseliny hyaluronové organismus ztrácí schopnost tvořit další látky, například kolagen a elastin.

Jak ji dodat doplnit?

1/ Pěstící kosmetikou (krémy, gely, vody).
2/ Tekutou cestou – čirou kyselinu si můžete koupit a dát si každé ráno pár kapek. 3/ Injekčně na estetických klinikách.

Pokožka jí má nejvíc

Nejvíce se kyseliny hyaluronové nachází v kůži – až 55 %. Díky ní je pokožka hebká a pružná, dokáže bojovat s volnými radikály i podílet se na tvorbě kolagenu a elastinu. Produkce HA začíná zpomalovat už v mládí. Ale protože se to děje pomalu a postupně, v raném mládí to ještě ani neuvidíme ani nepocítíme na fungování těla.

První příznaky po třicítce

Kyselina hyaluronová se tvoří pomocí enzymů uvnitř buněk. Stačí však málo, například kouření, opalování se nebo zánět, aby její produkce zpomalila. Že jí má tělo méně, začne být patrné již krátce po třicítce. Kolem 40. roku života se vlastní produkce kyseliny hyaluronové zásadně sníží a zredukuje až o polovinu. Po šedesátce v těle zbývá asi jen 10 % z původního množství.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.