Zubař z Havířova: Už 40 let neměl dovolenou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zubař z Havířova: Už 40 let neměl dovolenou!

Zubař Jindřich Dolanský (64) ve svém rajonu.
Zubař Jindřich Dolanský (64) ve svém rajonu. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Kroutí tu 40. sezonu a stal se zdejší legendou, i proto už čtvrtým rokem nese havířovské koupaliště jeho jméno. Stíhá vrtat zubní kazy a ve stejný den řešit úrazy u bazénů. „Dělám to tak každý den celý život. Naplňuje mě to,“ říká místní legenda Jindřich Dolanský (64).

Náhoda tomu chtěla, že život zasvětil nejen zubům. „V roce 1982 jsem krátce po přistěhování do Havířova navštívil koupaliště. A z rozhlasu se ozvalo, zda není kvůli úrazu mezi návštěvníky lékař,“ vylíčil pro Aha!. To se ještě koupaliště jmenovalo Šárka a u úrazů ten den zasahoval ještě třikrát. „A dostal jsem nabídku ke spolupráci jako lékařský dozor. Od té doby jsem tu pořád. Dovolenou jsem neměl 40 let,“ řekl muž, kterého tu znají snad všichni návštěvníci.

Dělají si legraci?

Před čtyřmi roky se mu dostalo obrovské pocty. Koupaliště dostalo název Jindřich! „Městu chodily e-maily, proč se areál jmenuje Šárka. Nikdo to nevěděl. Lidi chtěli, ať se jmenuje po mně. Opatrně jsem souhlasil, ale myslel jsem, že si dělají legraci,“ popsal s úsměvem. Až když se ve městě objevily nové směrovací cedule, Dolanský uvěřil. Na název Jindřich je hrdý, ale začátky pod jeho jménem byly psychicky náročné. „Každý den jsem doufal, ať se nestane něco zlého, ať se nikdo neutopí,“ přiznal. Teď si službu užívá. „Věřím svému týmu plavčíků,“ vzkázal.

V létě je zubařiny méně

Aby se Jindřich Dolanský mohl v letní sezoně naplno věnovat koupališti, svou zubní praxi výrazně omezuje. „Vstávám ve tři, abych ordinoval od půl páté do devíti. Pak už mířím na koupaliště,“ přiblížil. Ordinaci dokonce přestěhoval co nejblíž koupališti, aby ušetřil čas na cestování.

Spravuje zuby vězňům

Jako zubař není Jindřich Dolanský vytížený jen ve své ordinaci. Zuby jezdí pravidelně spravovat i odsouzeným a do vazby umístěným lidem. „Konkrétně do Vazební věznice v Ostravě a věznice v Karviné,“ podotkl.

Víte že...

...kromě provozních záležitostí má Jindřich Dolanský na koupališti na starosti tým plavčíků a stále funguje i jako lékařský dozor?

Přečtěte si
mbmb
9. 8. 2021 • 11:58

Vypadá strašně,chudák starý. lepší než koukat na neudržované zuby je mít panoramata mladých devcat

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.