Půjčení auta zahraničí: Jak nenaletět a ušetřit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Půjčení auta zahraničí: Jak nenaletět a ušetřit

ilustrační foto
ilustrační foto (istockphoto.com)

Vyrážíte do ciziny a máte v plánu vidět co nejvíc? Je jednoduché vypůjčit si v místě dovolené auto, má to ovšem svá drobná ale... Pokud se do výběru půjčovny a zjišťovaní smluvních podmínek pustíte včas a budete se řídit následujícími pěti pravidly, můžete si ušetřit peníze, ale i problémy s úřady a policií.

1) Porovnávejte a hledejte

Pro většinu z nás je nejdůležitějším faktorem pří výběru autopůjčovny cena. Ta bývá na internetu výhodnější než přímo na pobočce, takže se vyplatí vyhledávání věnovat trochu času – stejná kategorie vozů (v půjčovnách většinou nevybíráte konkrétní značku auta, pouze kategorii) v té samé půjčovně se může v různých vyhledávačích lišit. Výjimkou mohou být lokální půjčovny, které přes vyhledávače nenajdete. Zapátrejte na cestovatelských fórech a poptejte se na doporučení.

2) Kdo bude řídit

Sázíte na to, že se, ať už při cestě v páru, nebo ve skupině, budete za volantem střídat? Chyba. „V naprosté většině zahraničních autopůjčoven smí za volant usednout pouze člověk, na jehož jméno je rezervace zřízena. Jinak riskujete pokutu od půjčovny a problémy s místní policií. V případě nehody navíc nemůžete očekávat ani pomoc od pojišťovny,“ varuje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje. Samozřejmostí je, že řidič musí splňovat požadavky pro řízení motorového vozidla v dané zemi.
Tip Aha!: Nechte si do protokolu o vypůjčení vepsat i druhého řidiče, zaplatíte však něco navíc...

3) Pozor na spoluúčast

Většina půjčoven nabízí základní pojištění v ceně půjčovného. Mnohdy je také možné pojištění za příplatek rozšířit například na výši plnění nebo na jízdu po nezpevněných cestách. Dopředu se proto rozhodněte, zda se budete pohybovat jen po městech, dálnicích a silnicích vyšších tříd, nebo vyrazíte také na cesty, které jsou mnohdy jedinou spojnicí s odlehlejšími plážemi a podobně. U pojištění z autopůjčovny ale bývá v podmínkách vysoká spoluúčast. Pokud tedy plánujete půjčit si auto, je vhodné a možné si ještě v Česku sjednat k cestovnímu pojištění i připojištění půjčeného vozu, díky němuž vám tuto částku do sjednaného limitu proplatí.

4) Foťte i interiér

Půjčovny ve smluvních podmínkách požadují, abyste auto vrátili ve stejném stavu, v jakém jste ho dostali. Vůz si proto důkladně vyfoťte ze všech stran a zaměřte se na všechna poškození, včetně těch v interiéru, jako například na roztržené potahy sedaček. Ještě v areálu půjčovny vyzkoušejte funkčnost světel, stěračů, ostřikovačů i zavírání dveří a okének. Zjištěné závady nechte připsat do předávacího protokolu a podepsat půjčovnou.

5) Pokuty plaťte na místě

Pokud se dopustíte dopravního přestupku a zastaví vás policejní hlídka nebo najdete za stěračem pokutu, snažte se vyřešit situaci na místě. Za pokuty je vždy zodpovědný vypůjčitel, a půjčovna tak po vás bude chtít peníze nahradit. Pokud byste pokutu zatajili, může vám peníze strhnout prostřednictvím platební karty z účtu, a to klidně i po půl roce, často i s dalšími poplatky za vyřizování.

Víte, že...

...v mnoha zemích vyžadují půjčovny kreditní karty? Na vaši »obyčejnou« debetní vám vůz nepůjčí...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.