Hamáček zpochybnil Zemana: Vím jen o verzi s ruskými agenty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Hamáček zpochybnil Zemana: Vím jen o verzi s ruskými agenty!

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ví pouze o jedné vyšetřovací verzi.
Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ví pouze o jedné vyšetřovací verzi.  (Archiv Blesku)

Vyšetřovací verze výbuchu ve Vrběticích je jen jedna. A ta je spojená s pohybem ruských agentů GRU z jednotky 21955. Včera to řekl vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD), který reagoval na tvrzení prezidenta Miloše Zemana (76), že existují verze dvě.

Zeman ve svém vystoupení na Primě uvedl, že kromě varianty zapojení ruských rozvědčíků do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na podzim 2014, při němž zemřeli dva lidé, je zde také verze neopatrné manipulace s výbušným materiálem. „Beru obě dvě vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny,“ dodala hlava státu. Jenže podle Hamáčka tomu tak není. „Pokud vím, tak v kauze existuje jedna vyšetřovací verze a ta je spojená s pohybem příslušníků jednotky 29155,“ řekl s tím, že důkazy dodané Bezpečností informační službou (BIS) byly dostatečně přesvědčivé jak pro vládu, tak i Parlament.

Prezident totiž tvrdil, že podle zprávy BIS neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti byli v areálu muničního skladu. „To, že BIS neprokázala jejich účast, neznamená, že do vrbětického areálu nevnikli,“ podotkl však Zeman. Odhalení českých tajných služeb vedlo k diplomatické válce s Moskvou, na jejímž konci se zredukovaly počty diplomatů na obou stranách. Každá země bude mít nakonec na ambasádě v hlavním městě té druhé 7 diplomatů a dalších 25 pracovníků.

Nevím, odkud to má

Kde prezident Zeman přišel na to, že existují dvě verze vyšetřování kauzy Vrbětice? To vicepremiér Jan Hamáček netuší. „Od nás (vlády) to prezident nemá. Myslím, že ani od pana policejního prezidenta nebo od BIS,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Přidalo se Rumunsko

Čeští spojenci v NATO i Evropské unii vyjádřili naši zemi ve sporu s Moskvou podporu. „V metropolích našich spojenců si už předvolávají ruské velvyslance a někde už vyhošťují,“ řekl včera ministr zahraničí Jakub Kulhánek (36, ČSSD). Zatím se ale jen pár států odhodlalo vypovědět ruské diplomaty. První byli Slováci, pak se přidali Litva, Lotyšsko a Estonsko. A včera jednoho ruského diplomata vyhostilo i Rumunsko. Jak ale upozornil šéf české diplomacie Jakub Kulhánek, Velká Británie po kauze Skripal jednala s ostatními zeměmi o vypovídání ruských diplomatů několik týdnů.

Koudelka konečně generálem?

Vláda včera rozhodla o návrhu na povýšení šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky. Prezident Zeman ale jeho povýšení na generála s největší pravděpodobností zase odmítne. Zatím pro to prý nevidí důvod. Proti Koudelkovi i BIS Zeman vstupuje dlouhodobě. V minulosti členy kontrarozvědky nazýval »čučkaři« a Koudelku odmítl povýšit už pětkrát.

Přečtěte si
hillaarkaa
27. 4. 2021 • 11:21

On s koblihářem se už dávno měli chytit za ruce a z politické scény zmizet navěky,té paseky po nich!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.