Ruští agenti zapojení do výbuchu ve Vrběticích: KDO JSOU A PROČ TO PROVEDLI!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ruští agenti zapojení do výbuchu ve Vrběticích: KDO JSOU A PROČ TO PROVEDLI!?

Národní centrála proti organizovanému zločinu žádá v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti o pomoc při pátrání po dvou osobách.
Národní centrála proti organizovanému zločinu žádá v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti o pomoc při pátrání po dvou osobách. (Policie ČR)

Ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, při němž zemřeli dva lidé, měly prsty ruské tajné služby. Česko v odvetě vyhostilo 18 diplomatů Moskvy ze svého území. Co to bude znamenat pro už tak špatné vzájemné vztahy? Máme se obávat pomsty z Kremlu?

V přinejmenším s nečekaným a značně překvapivým oznámením přišli v sobotu večer premiér Andrej Babiš (66, ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD). Předseda vlády řekl, že jsou zde jasné důkazy, že za explozí stojí agenti ruské tajné služby GRU a že o celé situaci informoval prezidenta Miloše Zemana (76), který krokům kabinetu vyjádřil podporu. Poté už se ujal slova vicepremiér Hamáček. „Oznámil jsem ruskému velvyslanci v Praze Alexandru Zmejevskému, že Česko vyhostí 18 diplomatů velvyslanectví v Praze,“ uvedl s tím, že půjde o takové, které naše tajné služby označily za spolupracovníky těch ruských. Na opuštění země jim pak dal ministr vnitra a zahraničí v jedné osobě 48 hodin.

Proč došlo k útoku na Vrbětice?

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka vyšetřovatelé pracují s možností, že k explozi nemělo dojít v českém muničním skladu, ale až v Bulharsku. „Dá se říci, že se při prvním výbuchu odehrálo něco jiného, než bylo plánováno,“ uvedl k tomu v ČT Hamáček. Jedna z vyšetřovacích hypotéz, kterou zveřejnil Respekt, pracuje s domněnkou, že ve Vrběticích měl mít zbraně a munici uskladněné vlivný bulharský obchodník a horké zboží mělo putovat na Ukrajinu, která v té době byla s Ruskem v konfliktu. Ruští agenti měli výbuchem zbraní poškodit nejen dodávku, ale také prestiž bulharského obchodníka. Je ale možné, že při manipulaci se zbožím zaměstnanci skladu omylem výbušniny odpálili. Při explozi zemřeli dva lidé, V. Havránek a L. Petřík.

Kdo jsou hledaní agenti?

Česká policie zveřejnila fotografie agentů, kteří mají být zapleteni do exploze skladu. Má se jednat o Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina. Ti se měli pohybovat na našem území v říjnu 2014. Údajně použili ruské pasy na jména Ruslan Boširov a Alexandr Petrov a také moldavské doklady. Tito agenti stojí podle britských vyšetřovatelů také za útokem na dvojitého agenta Sergeje Skripala látkou novičok v březnu 2018 v anglickém Salisbury. Už před britskou misí si vysloužili ocenění »hrdinové Ruské federace«...

Epicentrum - Pavel Havlíček a Petr Pavel

Video se připravuje ...

K jaké složce špioni patří?

Má se jednat o elitní jednotku ruské GRU s označením 29155. Její specializací jsou sabotáže a vraždy. Agenti mají stát za neúspěšným pučem v Černé Hoře, pokusem o vraždu bulharského obchodníka se zbraněmi nebo útokem na Skripala látkou novičok. Jejich velitelem je podle The New York Times ruský generálmajor Andrej Averjanov. Už před časem pak francouzští vyšetřovatelé uvedli, že se agenti z této jednotky pohybovali na tajné základně v Alpách. „Jde o speciální jednotku, k plnění speciálních úkolů, kdybych to přirovnal k filmům s předčíslím 00, neboli agenti s povolením zabíjet. Není to pouze fikce, je to, bohužel, realita,“ narážel v rozhovoru pro ČT bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel na snímky s agentem 007 Jamesem Bondem.

Co na to naši spojenci?

Česku už vyjádřila podporu řada zemí v čele s těmi členskými v Severoatlantické alianci jako USA, ale také třeba Polsko nebo Slovensko. A slova podpory přidal i britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Ministerstvo zahraničí odsuzuje bezohledné a nebezpečné akce ruských zpravodajských služeb v České republice,“ uvedl.

Kdy se vyjádří prezident Zeman?

V sobotu večer vydal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček prohlášení, ve kterém uvedl, že prezident byl o všem informován a nejvyšší ústavní činitelé postupují v součinnosti. Od té doby ale prezident Miloš Zeman i Hrad mlčí. Ovčáček pak uvedl, že prezident se k celé situaci vyjádří až v neděli v televizi Prima. Za dlouhých 7 dní. Proč?

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (19. 4. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.