Historické cukrárny: Oblastní muzeum v Chomutově připravuje výstavu
Výstava pro mlsouny. Takovou nyní připravuje Oblastní muzeum v Chomutově. Ponese název Historické cukrárny aneb mlsání za první republiky. Zajímavostí je, že přispět může i veřejnost. Tím, že je zde možnost zaslat elektronicky oblíbený recept.
„Chceme připomenout zašlou slávu československých cukráren v období první republiky,“ řekla Aha Renáta Klucová, vedoucí umělecko-historického oddělení muzea. „Mysleli jsme, že se do pořádání výstavy vůbec nepustíme, když z důvodu pandemie musíme mít zavřeno, ale... Tuhle myšlenku jsme ale zavrhli a výstavu přiopravíme a otevřeme, jen jak to bude možné,“ poznamenala ředitelka muzea Markéta Prontekerová. Na výstavě bude k prohlédnutí řada zajímavostí, dokumenty připomínající historii chomutovského cukrárenství. Také pomůcky na výrobu sladkostí i vzorníky prvorepublikových sladkostí, interiéry cukráren. Součástí výstavy bude malá pomyslná kavárna, kde si budou návštěvníci moci posedět při dobové hudbě. Termín vernisáže je zatím stanoven na 24. listopadu.
Co chutnalo i předkům
Mezi prvorepublikové oblíbené zákusky patřily kremrole, indiánci, punčové řezy a třeba poháry s oříšky a karamelovým přelivem.
Kremrole od paní Václavy
POTŘEBUJETE:
Na těsto:
1 máslo, 1 šlehačku, 400 g hladké mouky, špetku soli.
POSTUP:
Vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc odležet v lednici. Poté vyválíme malé placky, ze kterých vykrojíme proužky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Na kovové trubičky namotáme těsto tak, aby se okraje jemně překrývaly. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a obalíme v mletých vlašských oříšcích. Pečeme na 180° C do zlatova.
POTŘEBUJETE:
Na bílkový sníh:
1 bílek, 100 g cukru krupice, lžičku octa, špetku soli.
POSTUP:
Nejprve ušleháme za studena bílky s polovinou cukru, potom přidáme ocet se zbytkem cukru. Na závěr ještě do sněhu zašleháme špetku soli. Na tuto dávku budeme potřebovat sníh ze 4 – 5 bílků, podle velikosti vajec.
Výzva pro čtenáře
Muzeum vyzývá milovníky pečení a sladkého tvoření k zasílání zajímavých, historických, nebo jen oblíbených receptů na sladkou dobrotu. Posílejte na sekretariat@muzeumchomutov.cz nebo na Palackého 86, Chomutov.
Celý článek i s dalšími recepty naleznete v tištěné podobě sobotního vydání deníku Aha!