Historické cukrárny: Oblastní muzeum v Chomutově připravuje výstavu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 20. září 2024

Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

Historické cukrárny: Oblastní muzeum v Chomutově připravuje výstavu

Interiér prvorepublikové cukrárny.
Interiér prvorepublikové cukrárny. (Foto archiv Jana Matouška, reprofoto Helena Lacinová)

Výstava pro mlsouny. Takovou nyní připravuje Oblastní muzeum v Chomutově. Ponese název Historické cukrárny aneb mlsání za první republiky. Zajímavostí je, že přispět může i veřejnost. Tím, že je zde možnost zaslat elektronicky oblíbený recept.

„Chceme připomenout zašlou slávu československých cukráren v období první republiky,“ řekla Aha Renáta Klucová, vedoucí umělecko-historického oddělení muzea. „Mysleli jsme, že se do pořádání výstavy vůbec nepustíme, když z důvodu pandemie musíme mít zavřeno, ale... Tuhle myšlenku jsme ale zavrhli a výstavu přiopravíme a otevřeme, jen jak to bude možné,“ poznamenala ředitelka muzea Markéta Prontekerová. Na výstavě bude k prohlédnutí řada zajímavostí, dokumenty připomínající historii chomutovského cukrárenství. Také pomůcky na výrobu sladkostí i vzorníky prvorepublikových sladkostí, interiéry cukráren. Součástí výstavy bude malá pomyslná kavárna, kde si budou návštěvníci moci posedět při dobové hudbě. Termín vernisáže je zatím stanoven na 24. listopadu.

Co chutnalo i předkům

Mezi prvorepublikové oblíbené zákusky patřily kremrole, indiánci, punčové řezy a třeba poháry s oříšky a karamelovým přelivem.

Kremrole od paní Václavy

POTŘEBUJETE:

Na těsto:

1 máslo, 1 šlehačku, 400 g hladké mouky, špetku soli.

POSTUP:

Vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc odležet v lednici. Poté vyválíme malé placky, ze kterých vykrojíme proužky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Na kovové trubičky namotáme těsto tak, aby se okraje jemně překrývaly. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a obalíme v mletých vlašských oříšcích. Pečeme na 180° C do zlatova.

POTŘEBUJETE:

Na bílkový sníh:

1 bílek, 100 g cukru krupice, lžičku octa, špetku soli.

POSTUP:

Nejprve ušleháme za studena bílky s polovinou cukru, potom přidáme ocet se zbytkem cukru. Na závěr ještě do sněhu zašleháme špetku soli. Na tuto dávku budeme potřebovat sníh ze 4 – 5 bílků, podle velikosti vajec.

Výzva pro čtenáře

Muzeum vyzývá milovníky pečení a sladkého tvoření k zasílání zajímavých, historických, nebo jen oblíbených receptů na sladkou dobrotu. Posílejte na sekretariat@muzeumchomutov.cz nebo na Palackého 86, Chomutov.

Celý článek i s dalšími recepty naleznete v tištěné podobě sobotního vydání deníku Aha! 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.