Hana Janečková ukázala velké srdce: Rozdala 600 dobrot záchranářům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hana Janečková ukázala velké srdce: Rozdala 600 dobrot záchranářům

Hana Janečková s dorty a zákusky, které se chystaly udělat radost.
Hana Janečková s dorty a zákusky, které se chystaly udělat radost. (Foto Aha! – Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, Hynek Zdeněk, pro Aha!/Hana Janečková)

Těžké ráno měli v sobotu hospodští a majitelé nepotravinářských obchodů. Z rozhodnutí vlády nemohli otevřít. Hřebíky a trička se nezkazí, co ale restaurace nebo cukrárny? S ohromným nápadem přišla Hana Janečková (42) ze Zlína. 600 už napečených dobrot rozdala hasičům, strážníkům a zdravotníkům.

„Když jsme nemohli otevřít, rozhodli jsme se hned. Místo prodeje z okna nebo uložení do mrazáku, jsme zboží pěkně nabalili do krabic. Zavolali jsme zájemce. Mimo jiné třeba osádky vozů záchranky, městskou policii, hasiče, ať se staví pro sladké a obalí nervy při jejich těžké i záslužné práci v této nelehké době. Vše samozřejmě zdarma,“ popsala spolumajitelka rodinné cukrárny Dino Janečková.

Obrovská radost

Úplně nejsladší pocity prý nakonec měla ona a její kolegové. Potěšila je odezva obdarovaných. „Bylo to vynikající, naši lidé se teď opravdu nezastaví. Moc si pochutnali a za sladkosti posíláme veliký dík,“ vzkázal například mluvčí krajské záchranky Petr Olšan.

Mezi dýchací přístroje

„Poslali jsme naše sladkosti také na ARO zdejší krajské nemocnice, moc dobře víme, jak to tam mají zdravotníci při záchranách životů složité. Navíc na tento víkend jsme premiérově dělali i úplné novinky, tak snad si lidé pochutnali a dodá jim to síly do dalších nelehkých dnů,“ doufá cukrářka, která sklízí další obdiv a slova chvály. „Děkujeme za sladké zpříjemnění služby,“ ozvali se na sociálních sítích hasiči.

Prodavačka Jasna Flachsová: Neprodáváme, ale pracujeme

Nákupní centrum Plaza v centru Plzně zůstalo sice kvůli potravinám otevřené, prodavačka Jasna Flachsová (21) obchod s oděvy v sobotu neotevřela. Nařízení vlády uvítala. „Už se toho viru bojím. Stačí, aby vás někdo poprskal. Jsem ráda,“ řekla Aha! Flachsová a dodala, že nudit se nebude. „Budeme dělat inventuru a počítám, že také velký úklid,“ dodala Flachsová.

Zuzana z hospůdky ve Zlíně: Uděláme výdejní pult 

Úplné zavření restaurací přišlo podle Zuzany Baťové (49) z hospůdky U Kovárny ve Zlíně jako blesk z čistého nebe, velké škody nepřineslo. „My nemáme velké zásoby. Vyhazovat nic nebudeme. A vzhledem k tomu, že o víkendu otevíráme až v 17 hodin, tak jsme ani nezačali vařit. Ale řeším, jak některé objednané zboží na pondělí odříct,“ řekla Baťová. Věří, že si s nepřízní situace a budoucími ztrátami na tržbách si poradí. „Zajistili jsme rozvoz jídla a uděláme výdejní pult, kde budeme vydávat do menu boxů i jídlonosičů s sebou,“ přiblížila.

Naštvaní zákazníci v Hodoníně: Schvalují opatření vlády

Zpravidla v poklidu reagovali v sobotu dopoledne zákazníci obchodního centra Cukrovar v Hodoníně na zavřené obchody. Většina rozhodnutí vlády chápala. „Vinu je ale třeba hledat jinde. Byl velký nerozum jet lyžovat do Itálie, když už se vědělo, že tam je nákaza. Velmi tvrdě bych potrestal ty, kteří se vrátili, nedodrželi karanténu a šli mezi lidi,“ uvedl Jan Sosna (67) z Břeclavi. O uzavření obchodů slyšel Miroslav Hrbáček (61) z Dubňan po probuzení v rozhlasu, přesto věřil, že nakoupí. „Když už jsem jel kolem, tak jsem se zastavil. Potřeboval jsem koupit laťky. Opatření ale schvaluji, jsou opravdu potřeba. Je správné i zavření hospod,“ zdůraznil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.