Jubilejní 15. rok projektu babyboxů v Česku: 200. zachráněný je Honzík! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Jubilejní 15. rok projektu babyboxů v Česku: 200. zachráněný je Honzík!

Fotografie
Fotografie (internal)

Dvousté miminko v babyboxu! Alarm se spustil v sobotu 19 minut po 21. hodině v Blansku. Záchranáři okamžitě vyjeli ke schránce a v ní našli zdravého chlapečka. Dostal jméno Honzík.

Hošíka v čistém oblečení zabaleného ve fialovém ručníku převezli do nemocnice v Boskovicích. „Narodil se před dvěma až třemi dny. Je v pořádku,“ uvedl primář dětského oddělení Michal Klimovič. Protože se jubilejní miminko narodilo jako první v jubilejním 15. roce od otevření prvního babyboxu v České republice, vybral mu zakladatel projektu Ludvík Hess (72) jméno Jan po Janu Juchelkovi, předsedovi představenstva Komerční banky. Nadace banky je největším tuzemským podporovatelem babyboxů. Honzík je navíc první miminko uložené do blanenské schránky od jejího otevření v únoru 2018.

Radost i smutek

Zachráněné miminko je vždy dobrou zprávou, přesto je v jásání Ludvík Hess zdrženlivý. „Radovat se nemůžu. Fakt, že někdo odložil děťátko, nesvědčí o dobré společenské situaci. Matky, které to udělají, nechválím, ale považuji je za korektní, protože si daly práci a do babyboxu došly,“ vysvětluje. S některými adoptivními rodinami dětí ze schránek udržuje kontakty. „Většina rodičů jim řekne, že jsou z babyboxu. Mám moc rád holčičku, byla odložena v Kladně a tehdy jsem ji pojmenoval Anežka Česká, dnes je jí deset let. Na to, že je z babyboxu, je dokonce pyšná,“ dodává Hess. Nyní plánuje zřídit babyboxy ve Žďáru nad Sázavou, Lounech a Tachově.

Víte, že...

...od roku 2005 bylo v ČR zprovozněno 76 babyboxů? ...zachránily 111 děvčátek a 89 chlapců? ...nejvíce dětí do nich bylo uloženo v prosinci a únoru? ...nejčastěji do nich matky děti odkládaly v pondělí a v úterý?

První byla Sonička

Vůbec prvním novorozencem, kterého někdo vložil v Česku do babyboxu, byla Sonička. Stalo se tak 17. února 2016 v Praze-Hloubětíně. Jak se ukázalo, její matka se rozhodla z narozených dvojčat jedno dítě odložit, k dceři přiložila i rodný list. Později si ale holčičku vzala zpět do své péče.

Odložili i batole

Většinou ve schránkách zdravotníci najdou novorozeňata. Extrémem byl loni v Pelhřimově chlapec starý téměř dva roky vážící 9,5 kila.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.