Výbuch v Hamru na Jezeře: Záchranář znovu u lékaře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Výbuch v Hamru na Jezeře: Záchranář znovu u lékaře!

Dekontaminace sanitek z Hamru prováděla armáda: Stav jednoho zraněného je stále velmi kritický!
Dekontaminace sanitek z Hamru prováděla armáda: Stav jednoho zraněného je stále velmi kritický!  ( ZZS Libereckého kraje)

Problémy s dekontaminovanými sanitami, vybavením, ale i zdravotní potíže záchranářů po zásahu u výbuchu v Hamru na Jezeře na Českolipsku 19. listopadu, pokračují.

Čtyři sanity a jeden další vůz jsou stále mimo provoz. Před třemi týdny vybouchly neznámé látky v provozovně v Hamru na Jezeře a nebezpečnými jedy byli kontaminováni záchranáři i jejich sanity a vybavení. Dosud kvůli tomu musela záchranná služba vyřadit čtyři vozy rychlé lékařské pomoci a jeden osobní vůz v systému rendez-vous. „Čekáme na bezpečnostně technické kontroly, jimiž projdou sanity i záchranářské vybavení, abychom je mohli znovu použít,“ upřesnil mluvčí liberecké záchranné služby Michael Georgiev. „Spotřební materiál ze zasažených vozů se musel zlikvidovat,“ doplnil. Sanity i vybavení sice bezprostředně po zásahu dekontaminovali specialisté libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Aby ale mohly znovu sloužit k záchraně pacientů, musí jejich bezpečnost posvětit speciálně proškolený technik. Dokud totiž nedostanou záchranáři kulaté razítko od certifikované zkušebny, nemohou je podle zákona používat.

Podruhé v neschopnosti

V pracovní neschopnosti je podle mluvčího opětovně i jeden ze záchranářů, který na místě zasahoval. U něho i jeho dalších kolegů se po zásahu objevily nevolnosti, vyrážky nebo dýchací obtíže. Celkem muselo na speciální prohlídky nařízené krajským hygienikem 23 záchranářů a 28 policistů.

Jeden mrtvý

Po výbuchu unikly do vzduchu výpary sirovodíku, chloru, kyseliny sírové nebo dimetylsulfid. V jakých koncentracích byly na místě zjištěny, odmítají hasiči říci. Při výbuchu ve společnosti Purum jeden člověk zemřel, osm lidí bylo zraněných.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.