Tragédie paneláku v Prešově: Hrozivá bilance! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragédie paneláku v Prešově: Hrozivá bilance!

Zničený prešovský panelák v sobotu ráno.
Zničený prešovský panelák v sobotu ráno. (Policie SR)

Záhada osmé oběti tragického požáru po výbuchu plynu ve dvanáctipatrového domu v Prešově trvá. Hasiči, a dokonce záchranáři horské služby se psem včera prohledali nejvíce zdemolované vrchní části paneláku, ale nepodařilo se jim nezvěstnou ženu z 12. patra najít.

Hasiči tak dosud potvrdili sedm mrtvých při tragédii, nicméně stále předpokládají, že obětí je osm. Obyvatelé okolních paneláků, kteří byli po zmíněné explozi rovněž evakuováni, si už za asistence policie mohli zajistit své byty. Do těžce poškozeného domu na Mukačevské 7 se jeho obyvatelé vrátit zatím nemohou. Stavbu posoudí statici a již se objevily hlasy, že ji patrně bude třeba zbourat. Podle předběžného názorů statiků se budou muset zbourat minimálně vrchní čtyři poschodí domu. O tom, zda se budou technici pokoušet zachránit zbytek budovy, krizový štáb ještě nerozhodl.

Osudný výkop?

Slovenská policie mezitím v souvislosti s páteční explozí už obvinila tři osoby. Bližší informace o obviněných neuvedla. Média ale již v sobotu informovala, že kriminalisté při vyšetřování ničivé exploze a následného požáru zadrželi šest lidí. Mezi nimi byli jednatelé stavební firmy a dělníci, kteří těsně před explozí v ulici prováděli výkopové práce. Obyvatelé si krátce před výbuchem stěžovali, že v budově cítili plyn. Policie vyšetřuje tragédii jako podezření z obecného ohrožení. Hasiči mají podezření, že výbuch souvisel s předěláváním plynového potrubí. Z něho nejspíš unikal plyn, který se nahromadil v nejvyšších patrech domu.

Schody zmizely

Exploze a plameny připravily o všechno obyvatelku prešovského paneláku Bibianu (43) i jejího otce Jána (74). V době tragédie byli v bytě v 8. patře. „Nejdřív jsme cítili tlakovou vlnu, potom přišla ohlušující rána. Tušila jsem, že to vybuchl plyn, protože u našeho bloku měnili chlapi elektrické kabely a dost byl cítit zápach plynu,“ vyprávěla žena webu Pluska.sk. V panice chtěli vyběhnout na chodbu a utéct z domu. Jenže... „U dveří jsem zjistila, že za nimi je místo schodů jen velká díra, nahoře byla vidět obloha. Vrátili jsme se do bytu a přes balkon sousedů nás zachránili hasiči,“ pravila Bibiana s tím, že v bytě se nedalo dýchat.

Místa, kde může dojít k úniku plynu

*v jakémkoliv mechanickém spoji rozvodu (příruba, závit)

*na plynovém uzávěru před plynoměrem, spotřebičem či hlavním uzávěru

*na připojovacích spojích plynoměru

*na regulátoru tlaku plynu

*u plynového spotřebiče – hořák, regulační prvky

Bezpečnostní technička o českých panelácích: K plynu máme respekt!

Technickou závadu nebo neopatrnost při zemních pracích sice nelze vyloučit, ale riziko výbuchu plynu je v našich bytových domech sníženo na minimum. To říká Andrea Manová, bezpečnostní technička Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD). V souvislosti s tragédií na Slovensku Aha! zajímalo, v jakém stavu jsou podle ní panelové domy v Česku . „Mohu se vyjádřit pouze za subjekty, které jsou organizovány pod Svazem. Vzhledem k osvětové činnosti a metodice, kterou svaz směrem k jednotlivým členům provádí, je provoz plynových zařízení brán s respektem a předepsané povinnosti jsou plněny. Za ostatní subjekty bohužel hovořit nemohu.“ A jak by se měl obyvatel paneláku podle Andrey Manové zachovat, pokud ucítí plyn? „V převážné většině bytových domů jsou uveřejněna nejen klasická tísňová čísla, ale i čísla na pohotovost, např. plyn. Je nutné toto okamžitě ohlásit na příslušnou linku. Obecně platí nepoužívat žádná elektrická zařízení, otevřený plamen nebo jiný možný iniciátor v prostoru, kde je plyn cítit. Pokud je to možné, je vhodné otevřít okna, aby se mohla koncentrace plynu snížit. Případně uzavřít přívod plynu do domu,“ vysvětlila.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.