Výbuch plynu v Prešově: Na účty chodí miliony. Budou stavět nový věžák?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Výbuch plynu v Prešově: Na účty chodí miliony. Budou stavět nový věžák?!

Zničený prešovský panelák v sobotu ráno.
Zničený prešovský panelák v sobotu ráno. (Policie SR)

Těm šťastnějším, kteří přežili páteční výbuch 12patrového věžáku v Prešově, tekly po tvářích slzy smutku – přišli totiž o veškerý majetek. Brzy je ale vystřídaly slzy vděku, katastrofa, k níž navíc došlo jen krátce před Vánocemi, dokázala všechny sjednotit a spustila nebývalou vlnu solidarity!

Lidé začali okamžitě po neštěstí nabízet materiální pomoc těm, kteří se dva týdny před svátky ocitli bez střechy nad hlavou. Do okolních provizorních ubytoven nosili všechno možné, věcí už se prý sešlo tolik, že další oblečení či potraviny zatím nemá cenu nosit! Spousta lidí dává k dispozici své volné byty či pokoje, nabízí výpůjčku auta, restaurace zvou na jídlo zdarma, hotely nocleh… Vznikla řada speciálních bankovních účtů, na tom městském včera leželo už takřka 36 milionů korun, dalších 25,5 milionu poslala jako okamžitou pomoc vláda. Přes 10,5 milionu korun ale dokázala vysbírat esemeskách od diváků třeba televize JOJ, další milionovou pomoc nabízela města z celého Slovenska.

Bude se bourat?

A peněz jistě bude třeba. Ačkoli město teprve čeká na vypracování odborných posudků na stav poškozeného bytového domu v Mukačevské ulici, stav budovy je podle prvotních prognóz statika Jozefa Poláka zlý. „Statika horních poschodí je velmi špatná, pravděpodobně bude nutná asanace,“ potvrzuje mluvčí prešovské policie Igor Pavlik. Vlastníci domu už na výjimečné schůzi odsouhlasili případnou demolici. ve městě už se mluví o tom, že by na místě původního domu mohla vyrůst bytoka nová. „Důkladně zvažujeme další postup, v úvahu připadá víc alternativ, jednoznačně preferovaná ale bude taková, která v žádném případe neohrozí zdraví ani životy obyvatel,“ uvedlo město. Primátorka Turčanová každopádně trvá na rychlém postupu. „Vzhledem k tomu, že se blíží svátky a statika budovy je tak poškozená, že hrozí zřícení v kterýkoli den, chceme, aby to byly dny, ne týdny natož měsíce,“ prohlásila.

Hodina děsu

Jedni z těch, kteří ztratili střechu nad hlavou, jsou i manželé Vlastimil (64) a Štefánie (61), kteří si vteřinu po vteřině vybavují, co následovalo po výbuchu. „Všude byl dým a smrad, nevíte, co máte dělat,“ popisuje žena chvíle hrůzy. Jelikož se zřítilo schodiště, utekla i s manželem na balkon. „Byla to jediná šance. Ještě štěstí, že nehořelo na našem poschodí, ale výš, jinak bychom uhořeli. Hasiči se nám ze záchranné plošiny dostali až po hodině,“ dodává žena, která se vyjma vlastního života strachovala i o sousedy. „Bála jsem se hlavně o sousedku nad námi, protože má dvoutýdenní miminko. Byli taky na balkóně, hasiči je vzali dřív než nás,“ vykládá Štefánie. Někteří ale takové štěstí neměli. „Jednoho pána z vyššího poschodí to vyhodilo i s okenním rámem! To, že my přežili? Za to vděčíme tomu nahoře, ale i hasičům,“ mají jasno manželé.

Názor domovníka: Překopli potrubí...

Mezi zachráněnými byl i domovník, který se podělil o domněnku, proč výbuch nastal. „Pravděpodobně došlo k proražení potrubí – buď přípojky, nebo hlavního řadu, při překopávání elektrické přípojky, které tam dělají,“ narážel na probíhající práce v okolí domu. V souvislosti s tím policie zadržela už šest lidí ze stavební firmy, a to včetně jednatele. Zatím obvinila tři z nich z obecného ohrožení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.