Neuvěřitelná smrt Sergia (†59): Výbuch zabíjel 2,5 km daleko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Neuvěřitelná smrt Sergia (†59): Výbuch zabíjel 2,5 km daleko!

Fotografie
Fotografie (internal)

Bylo úterý krátce před sedmou večer, když Sergio Millán (†59) seděl ve svém bytě na předměstí katalánské Tarragony. A zatímco on přemýšlel nad večeří, asi 2,5 kilometru od něj vybuchla chemička. Rozhodně netušil, že za pár vteřin bude po něm!

Exploze nastala v jedné z nádrží chemičky IQOXE, v níž bylo asi 20 tun ethyloenoxidu, tedy vysoce toxického a výbušného plynu, který dobře hoří. „Ozvaly se dva výbuchy, pak se rozezněly sirény, které jinak slýcháme jen jednou za rok při havarijním cvičení ve fabrice. Pak se objevila ohnivá koule...“ uvádí svědci. O pár minut později už bylo vidět šlehající plameny na několik kilometrů daleko. „Nikdo nevycházejte z domů!“ varovaly okamžitě úřady místní a neprodleně zastavily silniční i železniční dopravu v okolí továrny. V tu chvíli už ale ležel nebohý Millán mrtvý v bytovce se světle růžovou fasádou, která přitom leží takřka o tři kilometry dál! Když totiž do domu vlétl obrovský kus kovu »odfouknutý« z chemičky, probořil strop a ten na něj spadl! „Je to nejpravděpodobnější příčina, jakkoli se zdá neuvěřitelná,“ kroutil nevěřícně hlavou starosta Tarragony Pau Ricoma.

Obří plát, kvůli němuž Španěl zemřel, prý vážil přes 800 kilo, byl tři centimetry široký a měřil 122x165 centimetrů. Štěstí v neštěstí je, že Milláno krátce před výbuchem poslal manželku s vnučkou na procházku, jinak by sutiny zavalily a zabily i je. „Bylo to jako bomba,“ řekla deníku El País Millánova sousedka Antonia Moraová, která si nejdřív myslela, že v domě explodoval plyn. „Sergio tady byl velmi známý a oblíbený, měl tedy krámek s ovocem,“ vzpomínají další sousedi. Dvě další oběti si exploze vyžádala z řad zaměstnanců továrny. Jeden byl nalezen mrtvý přímo v ní, druhý utrpěl popáleniny na 90 procentech těl a zemřel v nemocnici. Stav jednoho ze zraněných zůstává vážný.

Od lepidla až po raketové palivo

Továrna IQOXE se zaměřuje na výrobu derivátů ethylenoxidu, který se používá při výrobě raketového paliva, ale například i v kosmetickém průmyslu či při výrobě nemrznoucích směsí, lepidel, rozpouštědel či polyesterů. Podle úřadů se při explozi nevytvořil toxický mrak a žádné nebezpečné chemikálie se do vzduchu nedostaly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.