Panelák smrti zmizel z povrchu zemského! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Panelák smrti zmizel z povrchu zemského!

Výbuch plynu v prešovském paneláku
Výbuch plynu v prešovském paneláku (Reuters)

Na Mikuláše se životy mnohých rodin ve slovenském Prešově převrátily vzhůru nohama. Při výbuchu plynu ve dvanáctipatrovém paneláku a následném požáru přišlo o život osm lidí. Včera byla dokončena demolice domu smrti. Zůstanou jen vzpomínky…

Týden před Vánoci rozhodl krizový štáb na žádost statiků, že není co zachraňovat, panelák musí jít dolů komplet. A včera ho osm pracovníků specializované firmy Cannoneer z Kladna srovnalo se zemí! 48 rodin tak definitivně přišlo o bydlení. Vlastníkům bytů z Mukačevské 7 už samospráva slíbila odškodnění z veřejné sbírky (prozatím se podařilo nasbírat v přepočtu 82 milionů korun), dále náhradní byty či příspěvky na nájemné. Teď bude třeba rozhodnout, zda na místě neštěstí vyroste věžák nový. Většina nájemníků to ale odmítá. „Peníze dáme lidem tak jako tak. Zda se společně složí a nechají postavit novou bytovku, to už je jejich rozhodnutí. Jsou vlastníky bytů a zároveň i vlastníky pozemku, my za ně rozhodovat nemůžeme,“ uvedla pro server Korzar.sk prešovská primátorka Turčanová.

Narušená statika, propadlé stropy
Proč museli poničený dům zbourat celý, a ne jenom horní čtyři patra, jak se prve soudilo? Po odkrytí jednotlivých poschodí se totiž potvrdilo, že následkem tlakové vlny po výbuchu došlo k posunu panelů, čímž se narušila celková stabilita objektu. Na několika poschodích se navíc propadly stropy a míra poškození byla tak rozsáhlá, že jakýkoliv pohyb osob v domě představoval ohrožení života.

Pohnuté osudy...
Ingrid (49), dcera stále nezvěstné Emílie M. (†70), která uhořela a její ostatky v troskách budovy ani nebylo možné nalézt, má stále slzy v očích, když si na tragédii vzpomene. „Nechci se tam vrátit. Zůstala mi tam maminka a nedokážu si představit, že bych tam bydlela. Mně by se to všechno neustále vybavovalo před očima. Chci někam úplně jinam,“ uvedla. Mladá maminka Petra (30), která spolu se svým teprve 16denním miminem osudný den přežila jen zázrakem, putovala po krátkém pobytu v nemocnici k matce. Po Novém roce se ale přestěhuje do služebního bytu banky, který jí byl nabídnut na jeden dva roky.

Zničený prešovský panelák v neděli:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.