Rarita ve francouzském Cannes: Otevřeli muzeum na dně moře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rarita ve francouzském Cannes: Otevřeli muzeum na dně moře!

Poslední úpravy probíhaly už pod vodou.
Poslední úpravy probíhaly už pod vodou. (Foto Profimedia.cz / Jason de Caires Taylor)

Ve francouzském Cannes se otevřelo nové muzeum umění. Pokud byste se do něj ale chtěli podívat, připravte si plavky a potápěčské brýle: celé se totiž nachází pod vodou!

Muzeum leží v hloubce mezi dvěma až třemi metry pod hladinou Středozemního moře poblíž ostrova Svaté Margarity. Jeho výstavbu nařídil sám starosta Cannes David Lisnard (52). Nakonec zabrala více než čtyři roky – mořské dno se totiž nejprve muselo vyčistit od nánosů trosek a špíny. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout výstavu šesti děl britského umělce Jasona deCaires Taylora (47). Jedná se o přes dva metry vysoké a deset tun vážící sochy hlav vyrobené ze speciálních materiálů s neutrálním pH tak, aby přitahovaly mořské organismy. Každá z nich je rozpůlená vedví, takže jedna její polovina připomíná masku.

Poslední úpravy probíhaly už pod vodou.

„To je metaforou pro oceán. Ze souše vidíme jen povrch, klidný a majestátní, to je ta maska. Ale pod ním se skrývá křehký ekosystém, který lidstvo systematicky ničí a znečišťuje,“ uvedl Jason, který ve světě umění proslul jako ochránce přírody. Zároveň prý jde o odkaz na Muže se železnou maskou, který byl na ostrově Svaté Margarity vězněn během vlády Ludvíka XIV.

Inspiroval se místními

Jasonovy sochy zpodobňují skutečné obyvatele Cannes. Těm umělec odlil otisky obličejů a ty pak vysochal v několikanásobném měřítku. Návštěvníci tak na výstavě najdou osmdesátiletého rybáře i devítiletou školačku.

Sochy jsou rozseknuté v půli.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.