Jedinečný nález stěhovali do muzea: Pařez starý 85 milionů let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jedinečný nález stěhovali do muzea: Pařez starý 85 milionů let

 Návštěvníci muzea pařez poprvé uvidí v příštím roce.
Návštěvníci muzea pařez poprvé uvidí v příštím roce. (Foto Prácheňské muzeum)

Neobvyklý a současně vzácný exponát získalo do sbírek Prácheňské muzeum v Písku. Je jím přibližně 85 milionů let starý zkamenělý pařez. Fosilie byla nalezena v pískovně v Čavyni nedaleko Vodňan.

Při stěhování těsně před Vánocemi se pětice mužů pořádně zapotila. „Fosilní pařez za dobu své existence značně přibral na váze,“ řekl ředitel muzea Jiří Prášek. Podle jeho slov se v sedimentech jihočeských pánví místy vyskytují úlomky fosilních dřev pravděpodobně z období svrchní křídy. „Ty se do dnešní doby zachovaly díky svému prokřemenění, kdy byly v geologické minulosti impregnovány kyselinou křemičitou, ze které se vyloučil křemen, který nahradil dřevní hmotu,“ vysvětlil geolog Jaroslav Cícha. Tento kousek je mimořádný nejen svojí velikostí a tím, že nejde o pouhý kmen. Navíc je velmi zachovalý. Kolik přesně váží, není jasné. „Zatím se nám kořen nepodařilo zvážit. Nemáme tak velkou váhu,“ dodal Cícha.

Víte, že...

...v pískovnách v okolí Vodňan se podle odborníků zřejmě vyskytují až několikasetkilogramové kusy zkamenělého dřeva, které zřejmě pocházejí z náplav třetihorních řek?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.